Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pretjerano vidljive desni – gummy smile

Pretjerano vidljive desni – gummy smile

Pretjerano vidljive desni - gummy smile srijeda

Prema brojnim statistikama i istraživanjima, osmijeh je ono što prvo primjetimo na osobi. Postojanje bilo kakvog nezadovoljstva osmjehom može uticati na ponašanje i samouvjerenost. Pretjerano vidljive desni kod osmijeha su relativno česta pojava i nazivaju se gummy smile. Takve osobe izbjegavaju da se smiju ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što takođe nije uobičajeno i može da utiče da se te osobe nelagodno osjećaju u društvu.

U zavisnosti od stepena vidljivosti desni postoji nekoliko načina za  rješavanje ovog problema:

Ukoliko desni nisu izrazito vidljive rješavanje ovog problema je prilično jednostavno. Cijeli tretman se završava brzom i bezbolnom parodontološkom intervencijom tzv. gingivektomijom. Tom prilikom se modelira dio desni oko samog zuba. Ovim postupkom se dobija efekat izdužene krunice zuba.

Kada desni dominiraju osmjehom neophodno je pored njihovog modeliranja izvršiti i korekcije na kosti koja je prethodno podržavala oblik desni. Ova procedura se zove produženje kliničke krune.Potpuno zarastanje desni nakon izvršenih korekcija traje do dvije nedjelje, dok je za započinjanje protetske rehabilitacije potrebno oko mjesec dana.

U nekim slučajevima povećavanjem usana hijaluronskom kiselinom može se umanjiti efekat gummy smile-a, ali samo kao dopuna drugim metodama ili kod malih korekcija. Ovaj tretman se ponavlja 1-2 puta godišnje.

U slučajevima gde je gummy smile veliki, a zubi sitni i/ili postoje dijasteme, neophodno je uraditi cirkumciziju, tj. uklanjanje viška desni laserom. Intervencija traje desetak minuta i najčešće se u istoj posjeti postavljaju kompozitne fasete, ukoliko su potrebne (njima mjenjamo ne samo dužinu, već i položaj, oblik i boju zuba). Na taj način se gingiva formira prema novim fasetama, pa se dobijaju potpuno kontrolisani rezultati. Pacijenti iz ordinacije izlaze sa potpuno novim osmjehom ( bez gummy smile-a). Mogu odmah da se vide postignuti rezultat. Naravno, poslije intervencije je potrebno nekoliko dana da se smire desni i da pacijenti nastave sa dobrim higijenskim režimom ( upotreba konca, redovno pranje zuba i kontrole kod stomatologa). Nakon nekoliko mjeseci ili godina kompozitne fasete se zamjenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rješenjem.

Primjenom bilo koje od prethodno pomenutih metoda obezbjeđuje se potpuna rekonstrukcija odnosa desni i zuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top