Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pokvareni zubi – jedan od glavnih zdravstvenih problema

Pokvareni zubi – jedan od glavnih zdravstvenih problema

Pokvareni zubi petak

Bolesti usne šupljine predstavljaju jedan od najznačajnijih zdravstvenih problema u Evropi i svijetu, a pokvareni zubi, zubni implanti i nedostatak jednog ili više zuba još uvijek su više pravilo nego izuzetak.

Zubni karijesi i parodontalne bolesti najčešće su bolesti usne šupljine, ali se one mogu spriječiti ako se praktikuje pravilna samostalna njega.

Glavni uzrok karijesa je bakterijska fermentacija karbohidrata koja se javlja na površini zuba poslije jela, što dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva.

Pljuvačka u ustima popravlja štetu remineralizacijom, ali ako se često jede smanjuje se njen efekat.

Rizični faktori koji mogu dovesti do oralnih oboljenja, osim načina ishrane, alkohola i cigareta, uključuju i različite bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, moždani udar, rak i dijabetes.

Troškovi lječenja oralnih bolesti penju se do oko 79 milijardi eura u Evropskoj uniji, a ako se takav trend nastavi, stručnjaci procjenjuju da će se troškovi do 2020. godine popeti do nevjerovatnih 93 milijardi eura.

Inače, više od 50 odsto ljudi u Evropi boluje od neke vrste parodontitisa, od čega njih 10 odsto pati od ozbiljnijih bolesti.

Oralne bolesti najčešće pogađaju osobe starosti između 60 i 65 godina, a 90 odsto svjetske populacije će tokom života bolovati od neke vrste oralne bolesti, uključujući karijes, parodontalna oboljenja i rak usne šupljine.

Pravilni obroci i izbjegavanje kontinuiranog grickanja proizvoda koji sadrže šećer, najbolji su način za spriječavanje stvaranja karijesa.

Prevencija oralnih bolesti uključuje redovno pranje zuba, zdravu ishranu, izbjegavanje grickanja proizvoda koji sadrže velike količine šećera i redovnu oralnu negu, a desni se mogu zaštititi svakodnevnim dobrim higijenskim navikama, poput pranja prostora između zuba.

Zube je potrebno prati dva puta dnevno i pri tom treba koristiti fluoridnu zubnu pastu da bi se izbegli karijes i druga parodontalna oboljenja.

Istraživanja su pokazala da žvakanje žvakaćih guma takođe može da pomogne u zaštiti zuba i smanjenju učestale pojave zubnog karijesa.

Žvakaće gume podstiču stvaranje pljuvačke i tako mogu da pomognu zaštiti zuba.

Takođe, žvakanje žvakaćih guma je povezano sa smanjenjem u količini zubnog plaka i njegovim razvojem.

Izvor: medio.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top