Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Valplast proteze

Valplast proteze

Valplast proteze ponedeljak

Valplast je ustvari materijal tj. termoplastični najlon koji na temperaturi usne šupljine postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti sto znači da je savitljiv u određenoj mjeri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Jos jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujući tome sto je svjetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Kada se izrađuju ove proteze?

Praktično uvijek kada pacijentu nedostaje više zuba (ali ne svi) u jednoj vilici a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksni protetski rad (most) ili ugraditi implantat.

Valplast proteze ponedeljak

Zbog čega su one bolje od pločastih parcijalnih proteza?

Na prvom mjestu zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguće je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od pločaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj šupljini; bolje naliježe na desni i ravnomjernije prenosi pritisak žvakanja. Nema žičanih kukica kao pločasta proteza pa ne dovodi do povlačenja desni, pojave parodontopatije ili oštećenja preostalih zuba karijesom. Takođe estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

Pravilnom izradom ovih vrsta parcijalnih proteza i nadoknadom izgubljenih zuba postiže se rehabilitacija funkcije žvakanja, govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija, zatim očuvanje preostalih zuba i njihovih potpornih tkiva, ali i sprječavanje poremećaja međuviličnih odnosa a time i očuvanje funkcije viličnog zgloba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top