Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Nedostatak vitamina u organizmu i očitavanje u ustima

Nedostatak vitamina u organizmu i očitavanje u ustima

Nedostatak vitamina u organizmu i oƒitovanje u ustima -srijeda

Vitamini su tvari koje učestvuju u procesima nastanka energije, neophodne za normalan rad organizma, nastanak stanica i vezivnog tkiva, te  drugim metaboličkim procesima.

Organizam ih ne stvara sam, pa ih je potrebno unositi hranom. Najznačajniji vitamini su vitamin A, vitamini grupe B, vitamin C, D , E  i K. Naravno da to nisu jedini vitamini, ali su vitamini sa najodgovornijim zadaćama u organizmu.

Vitamin A nalazi se u voću i povrću, žumanjku, mlijeku, jetri i ribljem ulju. Dnevno  je potrebno unositi od 1-1,5mg. Njegov nedostatak očituje se u ustima razvojem bijelih keratotičnih mrlja koje se ne mogu sastrugati sa sluznice i nastankom leukoplakije. Uz to se može pojaviti i poremećaj okusa. Liječi se uspješno davanjem vitamina A u obliku kapi.

Nedostatak vitamina u organizmu i oƒitovanje u ustima -srijeda 1

Vitamini B kompleksa se nalaze u žitaricama, mesu, mlijeku, voću, povrću, ribi. Kompleks čine vitamin B1, B2, B3 ( i B4), B5, B6, B11 i B12. Rijetko je moguće izolovati nedostatak jednog vitamina iz te grupe, pa se terapijom uglavnom nadoknađuje čitava grupa vitamina. Promjene koje se najčešće pojavljuju u ustima su osjećaj žarenja i pečenja jezika ali i čitavih usta, upaljeni uglovii usana (angularni cheilitis), “ljuštenje” usana ( radi se o ljuštenju sluznice usana), gubitak papila jezika pa jezik postaje crven i gladak, promjene i gubitak okusa, krvarenje gingive, pojava ranica u ustima. Nedostatak  B12 vitamina može dovesti do gubitka jezičnih papila, crvenog i upaljenog jezika i promjene boje sluznice (sluznica postaje blijedo žuta) kao i koža i beonjača zbog slabokrvnosti uzrokovane nedostatkom B12.  Naime, taj je vitamin neophodan za sazrijevanje  crvenih krvnih stanica ( eritrocita). Svaki od navedenih vitamina ima određenu dnevnu dozu koju je potrebno unositi hranom pa je u slučaju dodatnog uzimanja vitaminskih napitaka potrebno voditi računa o dozi koja se unosi u organizam kako ne bi došlo do hipervitaminoze. Viamini B grupe se  primjenjuju u obliku  krema i masti (vit B5) i unose u organizam  u obliku dražeja  i injekcija.

Vitamina C ima najviše u svježem voću, šipku, paradajzu, paprici. Dnevna potreba za njim je od 50-100mg. Ukoliko ga nema dovoljnu u organizmu, javlja se krvarenje iz gingive zbog jake upale i ulceracija, oštećen je i parodont zbog čega se zubi rasklimaju.  Na ostaloj sluznici usne šupljine, javljaju se sitna tačkasta krvarenja. Potrebno je što prije započeti liječenje davanjem tableta vitamina C.

Vitamin K se nalazi u zelenom povrću i žumanjku, djelom ga stvaraju i bakterije u crijevima, a neophodan je za zaustavljanje krvarenja. Njegov nedostatak dovodi do krvarenja  sluznice usne šupljine i gingive. Dnevno ga je potrebno unositi u vrlo malim količinama, od 50-80 mikrograma. Uglavnom se daje u terapiji kod bolesti crijeva i jetre ili antibiotika koji uništavaju crijevnu floru.

Izvor: mojstomatolog.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top