Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Za lijepe zube i zdrave kosti potreban je kalcijum

Za lijepe zube i zdrave kosti potreban je kalcijum

Da biste ostali mladi, energični i imali besprijekoran izgled potrebno je osigurati da kisik dođe do svake stanice u tijelu. To će vam omogućiti zdravo srce i krvne žile, a njima je potreban kalcij. Kraljevsko držanje i graciozan hod su takođe  zasluga kalcija. On  je neophodan  za nervni sistem, za zgrušavanje krvi, sintezu mnogih tvari, hormona,  za normalno funkcioniranje probavnog trakta.

Kalcijum odražava normalan nivo krvnog pritiska i smanjuje opasnost od bolesti srca. U kombinaciji s vitaminom D kalcij može smanjiti opasnost od raka debelog crijeva, te osteoporoze, a kod djece od rahitisa. Nije ni čudo da se u stara vremena, prilikom kupovine konja,  pregledalo stanje zuba, jer zubi  odražavaju  zdravstveno stanje cijelog organizma. Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu i u 99% slučajeva skoncentrisan je u zubima i kostima, dok se ostatak nalazi u krvi i služi za proces koagulacije.

Koliko tačno kalcijuma treba unositi u organizam zavisi od starosne dobi čovjeka.  Što smo stariji to je potreba za kalcijem veća. Trudnice, dojilje i adolescenti spadaju u rizičnu grupu i moraju unositi povećanu količinu kalcija. Do 30 godine traje formiranje koštane mase i kalcij se akumulira. Nakon tog perioda dolazi do gubljenja koštane mase, tako da do 70-te godine prosječan čovjek izgubi 1/3 kostiju. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos kalcija za odrasle osobe iznosi do 1200 mg.

Najbolje je u organizam kalcij unositi putem hrane, a ako nam te količine kalcija nisu dovoljne u apotekama se mogu nabaviti suplementi kalcija. Bilo ga viška ili manjka,  kalcij je mineral bez kojeg naš organizam ne može.

Kalcij se nalazi u mnogim namirnicama, a najzastupljeniji je u mlijeku i mliječnim proizvodima, koji se smatraju izvorom dugovječnosti i vitalnosti. Mlijeko i jogurt, ali i koštunjavo voće poput oraha, badema, lješnika su pravi rezervoari kalcija. Brokule i kupus su fini biljni izvori kalcija, a riba s mekim kostima, kao što su konzervirane sardine i losos, su izvor kalcija životinjskog porijekla.

Izvor: moje-zdravlje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top