Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zašto škripimo zubima?

Zašto škripimo zubima?

skripanje zubima ponedjeljak

Stiskanje i škripanje zubima su vrlo česti. Povremeno i dnevno tiskanje vilica i škripanje zubima najčešće nemaju strašne posljedice. Međutim, ukoliko ovo postane navika i odvija se redovno i problemi su veći. Pročitajte kakve posljedice ova navika može imati; kako možete da je prepoznate, zašto uopšte dolazi do tiskanja vilica, da li je ovo moguće liječiti i kako i, na kraju, šta sami možete uraditi kako biste smanjili štetne efekte.

Zašto je stiskanje vilica i škripanje zubima loše?

Dok stiskate vilice donji zubi se taru o gornje i troši se gleđ na njihovoj površini. Vremenom je trošenje zuba toliko da koža obraza počinje da visi kao kod pasa. Pored toga što je estetski loše, trošenje gleđi kvari strukturu cijelih zuba i čini ih podložnim različitim oboljenjima.

Vilični zglob je nepravilno i prekomjerno opterećen, zbog čega možete osjećati bol (naročito ujutru, nakon buđenja) ili neprijatnosti tokom žvakanja. U dužem vremenskom periodu ova nepravilna aktivnost zgloba može izazvati i njegovo trošenje.

Kada treba posumnjati na ovaj problem?

  • Česte migrene i glavobolje uopšte najčešće su vezani za stres koji izaziva nesvesno grčenje viličnih mišića. Grč mišića onda na čitave vilice prenosi prevelik pritisak. Sila koja se ovako stvara noću je čak 2-3 puta veća od normalne sile koju mišići razvijaju tokom uobičajenih aktivnosti, npr žvakanja hrane. U takvim uslovima budite se ujutru osjećajuči umor i glavobolju ili bol sličan onome koji nastaje tokom oboljenja sinusa. Moguće je, takođe, osjećati i bol u vratu ukoliko noću intenzivno škripite zubima.
  • Bol u viličnom zglobu može biti izražen u različitoj mjeri. Takođe je moguće da vas lijevi i desni zgob bole u različitoj mjeri.
  • Istrošeni zubi. Tačno je da se zubi u maloj mjeri troše godinama, ali treba znati da ništa što jedemo nije tvrđe od gleđi, pa onda prekomerno i prevremeno trošenje zuba ne može biti od jela, već samo od stalnog pritiska jednog o drugi zub. Istraživanja su pokazala da je sila kojom noću stiskamo zube čak 2-3 puta veća od one koju možemo da postignemo u budnom stanju. Mi to ne možemo da znamo, jer spavamo. Ali ova prevelika sila svakako će naše zube istrošiti, pa nam to može služiti kao pokazatelj.
  • Rupe u predjelu ’vrata’ zuba, što je tačno iznad linije desni. Kada pređete noktom preko zuba tu vam nokat upadne. Ove rupe se formiraju na nekoliko načina:
  1. Prvo, ukoliko noću škripite zubima
  2. Drugo, ukoliko preagresivno a nepravilnim pokretima četkate zube.
  3. Treće, ukoliko je u ustima kisela sredina, odnosno ako prečesto unosite gazirana pića ili ukoliko imate problema sa želludačnom kiselinom.

Bilo koje 2 od ove 3 stavke dovoljne su da izazovu oštećenje zuba na ovom mestu. To je zato što je u tom predjelu gleđ najtanja, pa najlakše puca kada je zub izložen prejakoj i nepravilno usmerenoj sili. Opet zbog male debljine gleđi, kiselina će je najlakše probiti baš na ovom mjestu.

  • Polomljeni dijelovi zuba, plombi, krunica ili mostova. Ovo samo pokazuje kolika se sila razvija tokom nesvjesnog noćnog tiskanja zuba.

Što veći broj nabrojanih stavki ste primjetili kod sebe – veća je i vjerovatnoća da imate ovaj problem, ali je svakako potrebno porazgovarati sa stomatolom o tome.

Može li se škripanje zubima liječiti?

Da, mada sa različitim uspjehom kod različitih ljudi. Kada se rano uoči i pronađu uzroci, lijećenje je vrlo efikasno. Kasnije, ako se već ustalilo, škripanje se eliminiše modifikacijom navike, za šta je uglavnom potrebno više vremena i truda.

Morate, takođe, imati na umu da je tiskanje vilica problem koji ima mnogo uzroka, ali kako su oni rijetko jasno izraženi- treba vremena dok se pronađe vid tretmana koji vama najviše odgovara. Dodatni probelm predstavlja činjenica da se kod iste osobe često prepliće više uzroka (npr sres, loš položaj zuba..) pa je na svaki od njih potrebno posebno uticati. To sve zahtjeva strpljenje i upornost.

Kako se bruksizam liječi?

Stomatolog će vam vjerovatno prvo preporučiti da radite određene vježbe. One navikavaju zglob da dolazi u pravilan položaj i pravilno opterećuje njegove strukture.

Na rasolaganju vam stoje i takozvani splintovi. To su zubni štitnici, koji se prave od plastike i stave na gornje ili donje zube. Ovi štitnici sprječavaju trošenje zuba, smanjuju opterećenje koje trpi vilični zglob i namještaju vilice u zdrav položaj . Međutim, imajte u vidu da splintovi ne liječe samu naviku, već umanjuju štetne posljedice. Da bi se samo stanje liječili potrebno je uočiti pravi uzrok i na njega takođe djelovati.

Izvor: www.dr-miona.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top