Home / Slobodno vrijeme / Perfekcionizam šteti zdravlju u jednakoj mjeri kao i pušenje

Perfekcionizam šteti zdravlju u jednakoj mjeri kao i pušenje

-perfekcionizam- nedeljaStalna potreba da sve bude savršeno, strah od srama i poniženja okoline te potreba da stalno bude bolje ne uzrokuje samo psihičke, već i fizičke posljedice. Tako perfekcionizam ugrožava ljudsko zdravlje na sličan način kao što to čine i druge štetne navike, poput pušenja ili pretilosti, tvrde naučnici s kanadskog Univerziteta Brock. Oko 20 posto ljudi pokazuje sklonost perfekcionizmu, a stres koji proizlazi iz toga okidač je bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, hronične nesanice, srčanih bolesti kao i prijevremene smrti, pokazala je šestogodišnja studija Univerziteta Trinity.

Na perfekcionizam se često gleda blagonaklono, pa čak i kao vrlinu u poslovnim i akademskim sferama života, no istina je da stres s kojim je povezan izuzetno nepovoljno utiče na zdravlje”, upozorava psihologinja dr. Danielle Molnar.

Studije pokazuju da su perfekcionisti češće na bolovanju te su skloniji psihičkim poremećajima, a nesanica je čest pratitelj perfekcionizma, piše “Daily Mail”.

Psiholozi razlikuju tri najčešća tipa perfekcionista:

  1. Samo-orijentisani perfekcionisti: Taj tip fokusira se na izuzetno visoka očekivanja od sebe
  2. Perfekcionist orijentisan na druge: Taj tip ima velika očekivanja od drugih, najčešće bliskih ljudi
  3. Društveno-uslovljeni perfekcionist: Taj tip vjeruje kako drugi, na primjer njegov šef, partner ili članovi porodice zahtijevaju od njega savršenstvo.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top