Home / Slobodno vrijeme / Kipar – Afroditino ostrvo

Kipar – Afroditino ostrvo

Kipar 1

Smješten između Evrope, Azije i Afrike – Kipar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga posjetili opisuju ga kao ostrvo ljubavi i uvijek mu se rado vraćaju. Čak 340 sunčanih dana u godini je jedna od stvari koje ga čine idealnim odredištem za odmor, a istovremeno i veoma poželjnim mjestom za življenje.

Život na Kipru je, najkraće rečeno, opušten, bez gužve i jurnjave. Kiprani razgovor počinju riječima “siga, siga”, što znači polako i opušteno, i prosto je nevjerovatna količina pozitivne energije koja isijava na svakom koraku.

Kipar je postao nezavisna republika 1960. godine poslije osamdesetdvogodišnje britanske vladavine, koja je ostavila snažan uticaj na način života pa se i danas vozi lijevom stranom ulice. Postoje četiri grada: Larnaka, Pafos, Limasol i Nikozija. Glavni grad i grčkog i turskog dijela Kipra je Nikozija.

Podijeljena je takozvanom zelenom linijom, odnosno demilitarizovanom zonom UN. Iako se nalazi na obali, nije toliko popularna među turistima. Staro jezgro grada Laiki Citonija (što na grčkom znači dobar komšiluk) okruženo je venecijanskim zidinama iz 16. vijeka. Šarmantne male kamene ulice kroz koje morate da se provučete kako biste stigli do brojnih muzeja, radnji, taverni, vode vas u neka davna vremena.

Očuvane su i kapije za ulazak u grad, od kojih je najpoznatija Famagusta. U blizini džamije Omerije nalaze se turska kupatila iz 14. vijeka koja i danas rade. Restaurirana su i savremeno opremljena, pa posjetiocima nude autentičnu atmosferu.

S razlogom je Pafos uvršćen na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Vjeruje se da je ovaj mali antički grad rodno mjesto boginje Afrodite. Do danas su sačuvani ostaci prelijepog Afroditinog hrama iz 12. vijeka p. n. e, gdje su, prema drevnom običaju, djevice gubile nevinost sa prvim strancem koji bi naišao. Poslije ljubavnog čina muškarci su bili dužni da im pod noge bace novčiće kako bi se u njima probudila boginja.

Turistima su veoma zanimljive i Afroditine stijene (mjesto na kome je boginja izašla iz mora), dovoljno da zagolica maštu i Kipru donese naziv Afroditino ostrvo. Kažu da kupanje na ovom mjestu podmlađuje najmanje deset godina, što je svakako atrakcija za turiste.

Nekadašnje malo ribarsko mesto Aja Napa danas je najpopularnije ljetovalište na Kipru, gdje se okupljaju mladi željni ludog provoda. Iako je ovo malo mjesto poznato prije svega po noćnom životu, mnogi se slažu da ima i najljepše plaže na ostrvu, kao što su Nisi, Pantahou, Landa. Pored brojnih klubova i kafića, u Aja Napi se nalaze i Makronisos drevne grobnice, kao i zaliv Kape Greko, za koji se vjeruje da je dom opasnog mitskog čudovišta Aja Nape.

Pravoslavni manastir koji se smatra najbogatijim i najpoznatijim na ostrvu je manastir Kikos. Pored toga što je popularna religijska i turistička lokacija, ovaj manastir ima i ulogu utočišta za mnoge vjernike.

Kiparska kuhinja je jako ukusna. Ona predstavlja mješavinu grčke i turske kuhinje. Sami Kiprani kažu da je tajna u sastojcima – povrću i voću koje raste u zemlji ljubavi, a izloženo je suncu 340 dana godišnje. I krave, ovce i koze daju mlijeko posebnog ukusa, pa zato niko drugi ne može da napravi sir halumi. Pravi se od kozjeg, ovčijeg i kravljeg mlijeka na poseban način, a najčešće ga jedu tako što ga malo prepeku na roštilju.

Kipar

Istorija

Kipar posebnim i drugačijim čini i njegova 10.000 godina stara istorija. Na ostrvu su isprepleteni brojni mitovi, legende, ali i stvarnost, a brojna arheološka nalazišta predstavljaju samo mali prikaz njegove burne i bogate prošlosti. Legenda kaže da je Afrodita, grčka boginja ljepote, rođena u morskoj pjeni kraj Kipra. Iz mora je izašla na obalu grada Pafos, gdje su Heleni u 12. vijeku p. n. e. u njenu čast podigli jedan od najljepših hramova u antici. Kao bivša britanska kolonija Kipar danas privlači brojne engleske turiste, ali od 90-ih godina je prisutan i veliki broj Rusa. Iako je od 1974. godine, zbog građanskog rata, podijeljen na grčki i turski dio, posjetioci su na Kipru potpuno bezbjedni. Čak nema ni kriminala, pa nije rijedak slučaj da Kiprani ne zaključaju automobile niti vrata svojih kuća.

Kipar 2

Usluge

  • Sedmodnevni aranžman sa avio-prevozom – 400 evra
  • Gradski prevoz (dnevna karta) – 2 evra
  • Set meni (glavno jelo, salata, desert) – 15 evra
  • Grčko veče – 30 evra

Jelena Lolić-Kovč

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top