Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zračenje glave i vrata i komplikacije u ustima

Zračenje glave i vrata i komplikacije u ustima

Zraƒenje glave i vrata i komplikacije u ustnoj tupljini srijeda

Zračenje je bitan dio terapije karcinoma ali i ostalih malignih tumora glave i vrata. Može se primjenjivati samostalno ili u kombinaciji s hirurškim zahvatom i/ili hemoterapijom. Doza  zračenja se određuje na temelju lokalizacije i tipa maligne promjene, a zavisi i o tome hoće li se zračenje primijeniti samostalno ili u kombinaciji s drugim terapijskim metodama. Osim djelovanja na zloćudne stanice, oštećuje se i DNK zdravih stanica koje se prestaju dijeliti i umiru. Nastanak komplikacija u području usne šupljine i orofarinksa je neizbježan zbog više faktora koji uključuju: visoku mitotičku aktivnost stanica oralne sluznice, kompleksnu oralnu mikrofloru i traumatizaciju oralne sluznice tokom svakodnevne funkcije. Gotovo svi pacijenti (90-100%) zračeni u području glave i vrata će razviti neku od komplikacija u ustima. Komplikacije terapijskog zračenja glave i vrata se dijele na akutne i hronične. Akutne komplikacije se razvijaju tokom rane faze zračenja i završavaju 2-3 sedmice nakon završetka terapije. U akutne komplikacije zračenja se ubrajaju:

  • oralni mukozitis
  • gubitak ukusa
  • suhoća usta

Hronične komplikacije se počinju manifestovati nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci ili godina nakon završetka zračenja. U hronične komplikacije zračenja se ubrajaju:

  • radijacijski karijes
  • trizmus
  • osteoradionekroza

Budući da zračenje glave i vrata ima ozbiljne komplikacije u ustima, uloga stomatologa u zaštiti zračenih pacijenata je izuzetno bitna. Pravovremenom stomatološkom sanacijom i pripremom za zračenje moguće je očuvati oralno zdravlje i značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata. Svaki pacijent koji će se podvrgnuti zračenju trebao bi prije početka terapije proći kompletnu stomatološku obradu te pristupiti zračenju s potpuno saniranom usnom šupljinom. Na taj način bi se smanjio intenzitet akutnih i izbjegla pojava hroničnih komplikacija zračenja glave i vrata.

Po završetku zračenja izuzetno je važno da pacijenti dolaze na redovne kontrole zbog pravovremene dijagnoze i sanacije kasnih komplikacija zračenja. U početku se kontrole provode jednom mjesečno, a kasnije se njihova dinamika određuje individualno.

Izvor: sonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top