Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Predstavljen enzimski gel koji za dva minuta uklanja karijes

Predstavljen enzimski gel koji za dva minuta uklanja karijes

Argentinski stomatolozi napravili su poseban farmaceutski proizvod koji bi navodno trebao zamijeniti brojne skupe i bolne metode uklanjanja karijesa.

BRIX 3000 je posebni enzimski gel koji bi navodno karijes uklanja za samo nekoliko minuta nakon upotrebe i to bez upotrebe bušilica i brusilica ili pak uz znatno ograničeniju njihovu upotrebu.

Radi se o netoksičnom enzimskom gelu baziranom na papainu, enzimu koji se nalazi u papaji. Ovaj gel nije agresivan, ne iritira sluzokožu, a stomatolog ga nanosi direktno na karijes ili desni, nakon čega se za samo dva minuta oštećeni dijelovi tkva mogu ručno odstraniti jednostavnim laganim pokretima i bez ikakvog pritiska. Kao takav idealan je za primjenu na trudnicama i pacijentima s hroničnim bolestima.

Sama metoda korištenja ovog gela testirana je na više od 2000 pacijenata, na djeci starosne dobi između 6 i 17 godina te odraslim u dobi od 35 do 70 godina. Testirana je na različitim kavitetima, a čak u 80% slučajeva cijela metoda je vršena bez anestezije, a čak 90% pacijenata je izjavilo da nisu osjetili nikakav bol ili nelagodu tokom tretmana.

BRIX 3000 je već dostupan u Argentini, a svaka njegova šprica košta oko 50 eura, s tim da ista omogućava oko 15 aplikacija.

Naravno, ovim gelom stomomatolozi se neće u potpunosti oprostiti od bušenja i brušenja, no zahvaljujući njemu, primjena znatno invazivnijih metoda znatno je smanjena te bi iste u budućnosti mogle biti neophodne samo u najozbiljnijim i najdelikatnijim situacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top