Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Najbolje vrijeme za pranje zuba

Najbolje vrijeme za pranje zuba

Stomatolozi  preporučuju pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Vrijeme u koje perete zube je od velike važnosti. To bi trebala biti posljednja stvar koju ćete napraviti prije odlaska na spavanje. Jedno pranje je obavezno naveče. Iako se naveče ne morate brinuti o svom dahu, itekako je bitno da operete zube. Jer ako ih ne operete, na dobrom ste putu da dobijete karijes i bolesti desni.

Druga velika nedoumica je treba li zube prati prije ili poslije doručka. I dok ih opet većina to radi tek nakon doručka, stomatolozi preporučuju drukčije. Savjetuju kako zube treba prati prije jer ako za doručak, npr. popijete voćni sok ili pojedete neku voćku, moguće je da kiselina nagrize vaše zube što ćete samo pogoršati ako ih odmah krenete prati. Zube je stoga najbolje prati čim  ustanete iz kreveta, a nakon doručka ih možete isprati vodicom za usta.

Najgore vrijeme za pranje zuba je neposredno nakon što ste konzumirali nešto kiselo. Kiselinu radije neutrališite na drugi način.

Pojedite ili popijte nešto što sadrži veliku količinu kalcija i fosfata, poput sira ili čaše mlijeka. To će pomoći da se umanji šteta koja bi mogla nastati na površini zuba.

Žvakaće gume bez šećera pomoći će vam da proizvodite više pljuvačke koja će neutralisati kiselinu u ustima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top