Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Da vam zubi uvijek budu čisti, jedite slaninu i puter!

Da vam zubi uvijek budu čisti, jedite slaninu i puter!

Pažljivo četkanje i pranje zuba na način na koji su vas učili stomatolozi i roditelji kao djecu nisu dovoljni za spriječavanja pojave karijesa i oštećenja zubne gleđi.

Dobra i kvalitetna ishrana je ključna za zdravlje zuba. Uključivanje krucijalnih vitamina u vašu ishranu donijeće dobro vašoj oralnoj higijeni. Sama pasta za zube nije dovoljna, tvrdi stomatolog Stiven Lin iz Australije. Zbog toga mnogi imaju problema sa zubima iako ih redovno i pravilno peru.

Prema riječima doktora Lina, vitamini A, K2, D i E su ključni za zdrave zube, ali većina ljudi ih ne unosi u dovoljnim količinama.

Kada ne unosite dovoljno količine vitamina A vaše pljuvačne žlezde ne rade svoj posao i mogu izazvati tačke na površini zuba. Vitamin D je ključan za jake zube jer podstiče razvoj odontoblastime odgovorne za regeneraciju zubnih ćelija – rekao je doktor Lin.

Vitamin K2 raspoređuje kalcijum pravilno u tijelu, a vitamin E je antioksidans koji drži pod kontrolom bakterije u ustima.

Vitamin A možete unijeti konzumacijom mliječnih proizvoda, jaja i žutog ili tamnog povrća, vitamin K2 se nalazi u puteru, jajima, salami i laganim sirevima, vitamin E u brokoliju, špinatu i orasima, dok vitamin D možete naći u gljivama, punomasnim sirevima i nekim mliječnim proizvodima.

Izvor: klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top