Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Fluoroza zuba

Fluoroza zuba

fluoroza-zuba-srijeda

Fluoroza zuba ,ili poznatije kao šareni zubi, je endemska pojava, a javlja se u mjestima u kojima voda za piće sadrži preko 1,5— 2,0 mgF/1. Izraz je hroničnog, toksičnog djelovanja fluora na zube u razvoju .

Eager je 1901. godine opisao defektnu strukturu zubne cakline i takve zube je nazvao »denti di Chiaie« po imenu talijanskog profesora koji je prvi opisao ove zube, nazvavši ih »denti neri« (»crni zubi«),a smatra da su promjene na zubima vjerojatno posljedica upotrebe vode za piće kontaminirane vulkanskim parama Vezuva.

Fluoroza ne zavisi samo od koncentracije fluora u vodi, već i od vremena unošenja i od dužine unošenja, zatim od klime, zdravstvenog stanja djeteta, pola, vrste ishrane, naročito od unošenja bjelančevina i od drugih individualnih razlika, tako npr. pothranjena djeca pokazuju izrazitiju fluorozu nego bolje hranjena djeca, pri korištenju vode s istom koncentracijom fluora.

U cilju spriječavanja negativnih posljedica fluoroze potrebno je isključiti iz upotrebe vodu za piće koja sadrži veće količine fluora od dozvoljenih. U slučajevima kada je neophodna estetska korekcija poduzimaju se konzervativne i protetske mjere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top