Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Idealno vrijeme za ispravljanje zuba (ortodonciju) – 1. dio

Idealno vrijeme za ispravljanje zuba (ortodonciju) – 1. dio

downloadOrtopedija vilica (ortodoncija) je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom nepravilnosti zuba, vilica i lica kod djece i odraslih. Važno je napomenuti da se ortodontska terapija može sprovoditi kod svih dobnih skupina, od ranog djetinjstva do zrele dobi. Prednost ortodontske terapije je, ne samo, u očuvanju zdravlja vaših zuba i značajnog popravljanja njihove funkcije već i u stvaranju estetske harmonije lica što doprinosi povećanju samopouzdanja i poboljšanja privatnog i profesionalnog života.

Ortodonski aparati nam pomažu u ostvarivanju tih ciljeva. Oni mogu da budu fiksni i mobilni. Mobilni aparati, kao što i samo ime kaže su mobilni (pokretni) tako da ih pacijent može sam skinuti, a fiksni aparati popularno zvani „bravice“ trajno ostaju na zubima od početka do kraja ortodontskog tretmana.

U našoj zdravstvenoj ustanovi „dr Stajčić“ s ponosom možemo da Vam ponudimo sve usluge iz ovog domena stomatološke prakse.

Bravice koje čine osnovu fiksnih ortodonskih tretmana mogu biti napravljene od različitih materijala: legure medicinskog čelika (sa niklom ili bez), kompozita, keramike, zlata… Kompozitne i keramičke bravice su estetski prihvatljivije, a djeluju na zube kao i metalne. One se izrađuju urazličitim nijansama od prozirnih,mliječnobijelih, pa do plavih, ružičastih i narandžastih…

Roditelji, samoincijativno, po preporuci porodičnog ili dječijeg stomatologa dovode dijete na prvi ortodonski pregled sa 13 ili 14 godina. U ranim dječijim godinama, 9 ili 10 godina, neke se nepravilnosti poput nedostatka mjesta za smještaj svih stalnih zuba nasljednika ili krivi zagriz mogu rješavati mobilnim aparatima. Tako da nam mobilni aparati mogu „pripremiti“ određeni slučaj za kasniju terapiju fiksnim ortodonskim aparatom. Dakle, bitno je doći na prvi ortodonski pregled u ranim dječijim godinama, između 7. i 11. godine.  Terapija mobilnim ortodontskim aparatima ima smisla do nekog određenog stepena razvoja vilica i smjene zuba (mliječnih i stalnih) kod pacijenata. Mobilnim ortodontskim aparatima mogu se ispraviti samo minimalno iskrivljeni zubi, jer on nije tako precizan niti ima mogućnost vršenja pokreta zuba kakve ima fiksni aparat (derotacija, naginjanje, skraćivanje, produženje  ili pomjeranje zuba kroz vilicu paralelno sa uzdužnom osovinom zuba). Sva ova pomjeranja su vrlo značajna djelovanja fiksnog ortodontskog  aparata.

ORTODONCIJA 1. dio

Već sa 12 ili 13 godina tinejdžeri treba da započnu terapiju fiksnim ortodonskim aparatom čije nošenje, u zavisnosti od težine slučaja, traje u prosjeku od jedne do tri godine. Najdugotrajnija su nošenja kod nasljednih anomalija kao što su npr. progenija (donja vilica je previše izbačena prema naprijed) ili u slučajevima otvorenog zagriza ( između gornjih i donjih zuba ostaje razmak različite veličine).

Dr stomAleksandra Stajčić – Bijelić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top