Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Interdentalne četkice – šta su i kako se koriste?

Interdentalne četkice – šta su i kako se koriste?

INTERDENTALNE ČETKICE petak

Četkica za zube je glavno, ali ne i jedino sredstvo  mehaničkog odstranjivanja plaka. Za temeljnu oralnu higijenu nije dovoljna samo četkica za zube. Običnom četkicom za zube možemo temeljno očistiti prednju, zadnju i griznu površinu zuba, ali što je s prostorima između dva zuba? Vlakna obične četkice za zube djelimično ulaze u prostore između zuba, ali ih ne mogu temeljno očistiti.

Intedentalne četkice su jednostavno i efikasno sredstvo za čišćenje međuzubnog (interdentalnog) područja. Sastoje se od drške i žičane jezgre ovijene dlačicama. Dolaze u raznim veličinama, od manjih za uže međuzubne prostore, do većih koje čiste šire prostore. Četkica ne smije biti premalena jer neće temeljno očistiti prostor, ali ne smije biti ni prevelika jer će oštetiti desni. Interdentalna četkica prave veličine svojim vlaknima u potpunosti ispunjava interdentalni prostor i efikasno odstranjuje zubne naslage na tom mjestu. Svakodnevnim korištenjem interdentalnih četkica uklanjate izvor infekcije od kojih nastaju upale. Četkica se unosi horizontalno u nivou gingive interdentalni prostor. Laganim pokretima, bez prevelikog pritiska, tražite ugao pod kojim možete napredovati kroz međuzubni prostor, da četkica prođe do kraja.

Ukoliko do sad niste koristili sredstva za higijenu interdentalnog prostora možete očekivati blago krvarenje. Ne trebate se bojati, desni ne krvare zato što ste ih povrijedili, već zato što su se na tom mjestu zbog dugog zadržavanja hrane stvorile bakterije koje su i dovele do lagane upale desni. Krvarenje će prestati nakon nekoliko čišćenja, a uklanjanjem izvora infekcije nestaje i upala.

Ako niste sigurni da pravilno upotrebljavate interdentalnu četkicu, ili ne znate koja je prava veličina četkice za Vas, svakako se obratite stomatologu za savjet i pomoć! Vaš somatolog Vam može izmjeriti interdentalni prostor i odrediti idealnu interdentalnu četkicu! Potrebno je neko vrijeme da se naviknete na korištenje interdentalnih četkica.

Savjeti za upotrebu interdentalne četkice:

  • Postavite četkicu na ulaz interdentalnog prostora. Potražite idealan ugao koji omogućuje ulaz bez pritiska.
  • Izravnajte četkicu da bude horizontalna.
  • Uvedite četkicu u interdentalni prostor. Nastavite s uvođenjem četkice dok ne dođe s druge strane. Pri tome ne smijete osjetiti bol nego samo lagano četkanje
  • Napravite nekoliko pokreta naprijed – natrag. Izvucite četkicu.
  • Ne koristite silu, kako ne bi došlo do oštećenja tkiva!
  • Interdentalne četkice trebale bi se koristiti najmanje jednom dnevno, poželjno je nakon večere.

Izvor:  violetawecare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top