Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Iznenađujuće namirnice koje su dobre za vaše zube

Iznenađujuće namirnice koje su dobre za vaše zube

Ljubitelji gumenih bombona, kafe i crnog vina – imamo fantastične vijesti! Naime, pomenute stvari, za koje se odavno smatralo da su loše za vaše zube, zapravo mogu poboljšati vaše oralno zdravlje.

Tako najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja jedu gumene bombone, tri puta dnevno, imaju manje plaka na zubima i bakterija u ustima od djece koja to ne rade. Ipak, ne savjetuje se  da djeca jedu gumene bombone umjesto obroka, ali nekoliko ovih bombona može da poboljša njihovu oralnu higijenu. Razlog zbog kojeg je ova poslastica dobra za vaše zube povezana je sa jednim od njenih glavnih sastojaka, ksilitolom, koji je veoma efikasan u borbi protiv karijesa, virusa i bakterija.

Kafa! Istraživanja pokazuju da trigonelin, jedan od glavnih sastojaka kafe, spriječava eroziju i propadanje zuba tako što stvara zaštitnu barijeru na zubima. Pored toga, ovaj sastojak spriječava “lijepljenje” bakterija, koje izazivaju karijes, za zube i desni. Ipak, treba imati na umu da kafa, istovremeno, uzrokuje i stvaranje mrlja na zubima. Da biste to izbjegli, perite zube odmah nakon konzumiranja ovog popularnog napitka.

Kao i kod kafe, previše crnog vina može uzrokovati stvaranje mrlja na zubima – i to je jedina loša stvar koju ono radi. Istraživanja pokazuju da crno vino smanjuje upale koje izazivaju oboljenja desni. Pored toga, proantocijanidin, hemikalija koja se nalazi u crnom vinu, veoma je jak antioksidant koji spriječava lijepljenje i zadržavanje bakterija na zubima (pomenute bakterije mogu dovesti do propadanja zuba).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top