Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Kako da dijete ne guta pastu za zube?

Kako da dijete ne guta pastu za zube?

savjeti-stomatologa-petak

Mnogim mališanima se dešava da tokom pranja zuba progutaju malo paste. Kada se to ponekad desi, nije opasno, ali pretjerivanja u tome itekako može biti.

U skladu sa tim savjetuje se da djeca uzrasta do dvije godine za pranje zuba koriste samo četkicu bez paste. Pasta za zube predstavlja pomoćno sredstvo, a glavnu ulogu u higijeni zuba zapravo ima četkica.

Zbog čega koristimo pastu?

Osnovna uloga pasti za zube je da potpomognu i povećaju mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga sa desni i zuba, kao i da prijatnim mirisom i ukusom i dezodorantnim svojstvima uklone neprijatan zadah iz usta. Protektivno svojstvo imaju paste za zube koje sadrže fluoride. Adekvatna količina fluora dovodi do povećane otpornosti djetetovih zuba i pomaže u spriječavanju nastanka i razvoja karijesa. Međutim, velike količine fluorida mogu dovesti do pojave bijelih mrlja na zubima, oštećenja poznatijeg kao fluoroza. Može se reći da su fluoridi jedna od onih dobrih stvari, u kojima ne treba pretjerivati.

Naučite dijete da pravilno pere zube

Nakon pranja zuba, djecu treba učiti da ispiraju usta. Obično u uzrastu oko druge godine djeca budu sposobna za to, međutim taj period može varirati, tako da dijete treba pratiti i procijeniti njegove mogućnosti. Ispiranje je važan dio procesa pranja zuba. Pored toga što se odstranjuje pasta za zube, ispiranjem se mogu eliminisati i zaostali djelići hrane.

Kada dijete bude savladalo proces ispiranja usta i bude sposobno da to radi, na četkicu se može  stavljati malo paste za zube sa fluoridima. Količina zubne paste koja se nanosi na četkicu trebala bi da odgovara veličini zrna graška.

Preventivne mjere

Dječije paste za zube su najčešće prijatnog mirisa i ukusa, da bi se djeca privukla i podstakla na pranje zuba. Međutim upravo ta svojstva ih čine potencijalo pogodnim za gutanje od strane male djece. Zato djeci do dvije godine zube perite samo četkicom bez paste, vodite računa da je dijete sposobno da ispere usta prije nego što krenete sa korišćenjem paste za zube, vodite računa o količini paste koju nanosite (poželjna količina veličine zrna graška). Savjetuje se da se zubna pasta drži dalje od male djece, van njihovog domašaja.

Izvor: yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top