Home / Slobodno vrijeme / Kako pirsing utiče na zube

Kako pirsing utiče na zube

pirsing ponedjeljakTim istraživača Univerziteta Bafalo u Americi otkrio je da ljudi s minđušom ugrađenom u jezik mogu u značajnoj mjeri da povećaju razmak među svojim zubima, pošto im najčešće teško pada da se suzdrže da se ne igraju svojim modnim detaljem i tako prave štetu svojim ustima.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Clinical Orthodontics, a voditelj istraživačkog tima dr Savsan Taba objasnila je da je jedno od temeljnih postavki protetike jeste da sila tokom vremena pomjera zube.

Sasvim je jasno da će stalno guranje minđuše među zube, svakog dana bez prestanka, raširiti pukotine među zubima – objasnila je Taba.

Stručnjaci ortodontologije smatraju da bi rezultate ovog istraživanja trebalo uzeti u obzir prije nego što se jezik probuši, pogotovo zbog toga što svi koji urade pirsing jezika vremenom popuste i počnu da se igraju nakitom u ustima. Zubari upozoravaju da se bušenjem jezika povećava rizik za pucanje zuba, kao i vjerovatnoća za razvoj raznoraznih infekcija usne duplje.

Izvor: www.telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top