Home / Slobodno vrijeme / Najveći zeleni zid na svijetu

Najveći zeleni zid na svijetu

Stambena zgrada “Tree House” koja se nalazi se u Singapuru ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao objekat sa najvećim zelenim zidom na svijetu, čija površina iznosi čak 2.300 kvadratnih metara.

6-Aerial-Photograph-of-a-building-for-CDL-34

Investitori očekuju da će im zeleni zid godišnje štedeti više od 500.000 dolara kroz uštedu energije i vode, jer će zeleni spoljni zid smanjiti apsorpciju toplote, što bi moglo da dovede do uštede energije između 15 i 30 odsto.

2-Architecture-Photo-CDL1_Treehouse

Zgrada se nalazi u mirnom dijelu Singapura, visoka je 24 sprata, a osim zelenog zida posjeduje i druge održive tehnologije kao što su prozori koji redukuju gubitke toplote i senzore koji detektuju kretanje i uključuju ili isključuju rasvjetu. Sve terase stanova takođe će biti ušuškane u zelenilo.

Tree-House-Rendering-01

Vertikalna bašta koja krasi zid ove zgrade će osim ušteda novca umanjiti i zagađenje prirode, jer smanjiti ugljenični otisak stambene zgrade filtriranjem zagađivača i ugljen-dioksida iz vazduha.

Za izgradnju ovog jedinstvenog objekta zaslužna je kompanija „City Developments Limited“, a projekat je završen prošle godine.

kucastil.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top