Home / Slobodno vrijeme / Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weissa

Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weissa

Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weiss-a petak (1)

Zubar je naučio psa da tješi djecu dok im on popravlja zube.

Dok je s kujicom zlatnog retrivera šetao  parkom, dječji zubar iz SAD-a primijetio je da se svi nasmiješe nakon što je vide. Sinulo mu je da bi mu mogla biti od velike pomoći

Dječji zubar Paul Weiss  iz SAD-a još kao dijete je želio imati psa pa je prije pet godina kući doveo kujicu zlatnog retrivera i nazvao ju Brooke. Jednog dana je s njom šetao parkom i primijetio kako se svi nasmiješe nakon što pogledaju njegovu dlakavu prijateljicu. Počeo je razmišljati kako bi mogla biti od velike pomoći njegovoj u stomatološkoj ambulanti jer su djeca uglavnom u strahu od samog pogleda na zubarsku stolicu.

Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weiss-a petak (1)

Počeo je istraživati šta sve mora napraviti da bi mu to zakonski bilo dopušteno. Iznenadio se na koliko malo informacija je nailazio. Ipak, odlučio se upustiti u to. Za početak je morao ugovoriti policu osiguranja koja ga pokriva od odgovornosti za dovođenje psa u tu zgradu. Potom je Brooke krenula na školovanje za certifikovanog terapeutskog psa iako to zakonom nije bilo obvezno da bi joj bilo dopušteno biti u ordinaciji.

Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weiss-a petak (3)

Dok je još bila štene Paul ju je naučio osnovne naredbe, a kako je dobrog karaktera, nije bilo potrebno puno treninga da prođe ispit i dobije certifikat. U njegovoj ordinaciji službeno je počela “raditi” u ljeto 2012. godine. Do danas je ordinacija postala vrlo popularna upravo zbog toga što djecu tamo dočeka pas i tješi ih ako se boje zubara. Neka djeca znaju tražiti da legne na njih dok su u zubarskoj stolici pa ju grle i maze, govore kako je vole – i tako zaborave na strah. Brooke češće leži ili sjedi pored njih jer nije baš lagana, teži 25 kilograma.

Neobičan „asistent“ dječijeg zubara dr Paul Weiss-a petak (2)

Pojedini roditelji izlaze u suzama iz ordinacije dirnuti koliko pozitivno pas djeluje na njihovu prestrašenu djecu. Drugi su presretni jer više ne moraju na silu dovoditi svoje mališane kod zubara, već oni sami pitaju kad će ići, i vesele se tome.

Ipak, ima i onih koji ne žele psa u blizini svoje djece pa takve naručuje jedino u vrijeme dok Brooke nije u ordinaciji ili je stavlja u posebnu prostoriju dok zahvat nije gotov, piše habricentral.org.

Izvor: 24 sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top