Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Prevencija je najbolji lijek

Prevencija je najbolji lijek

Dobra oralna higijena ne samo da čuva zdravlje zuba i cijele usne šupljine, nego i udaljenih organa kao što su srce, kardiovaskularni sistem, bubrezi i zglobovi, i sigurno je puno jeftinija metoda u poređenju sa bilo kakvim liječenjem.

“Prevencija je najbolji lijek” i ne odnosi se samo na vaše tijelo, već i na usta.

Dvije najčešće bolesti oralne šupljine, karijes i parodontne bolesti, posljedica su, loše oralne higijene. Prve promjene nastaju na zubnom mesu (gingivi). Znakovi oboljenja gingive su loš zadah i krvarenje iz zubnog mesa. Uz pravilno četkanje, te odstranjenje hrane i kamenca, a time i bakterija, upala sluznice (gingivitis)  izliječi se za nekoliko dana.

Između zuba, gdje četkica ne može prodrijeti, bakterije s mineralima stvaraju čvrsti talog zubnog kamenca, koji pri žvakanju reže zubno meso koje se upalno promijeni i odvaja od zuba. Tako nastaje parodontoza tj. “džepovi” u kojima zaostaje hrana. Zubno meso postupno se povlači, vratovi zuba ostaju goli, a proces prodire u kost, nakon čega zubi “olabave” i ispadaju. Periodontitis se može zaustaviti i održavati ali on nije reverzibilan kao gingivitis.

Treba redovno posjećivati stomatologa, cilj je da se prevencijom patoloških promjena u najvećoj mogućoj mjeri sačuva, održi i unaprijedi oralno zdravlje. Ako patološke promjene već postoje, stomatolog će ponuditi odgovarajuće rješenje  u skladu s pravilima i mogućnostima struke i uz odgovarajuće financijske mogućnosti. Dakle, preventiva je najisplativiji oblik zaštite oralnog zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top