Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Promjene u usnoj duplji u toku trudnoće

Promjene u usnoj duplji u toku trudnoće

dr stajcic LIKNažalost, veliki broj žena koje su prije trudnoće imale primjerenu oralnu higijenu tokom trudnoće najčešće nesvjesno opada briga o tom dijelu zdravlja. Uzroci za to mogu biti mučnine, povraćanje, slabost, osjećaj hroničnog umora, neispavanost, itd. što su sve stanja koja kod trudnica skreću pažnju sa uobičajnih higijenskih radnji koje nisu primarne i vitalno važne. Takav pristup i hormonske promjene koje prate trudnoću vrlo često mogu dovesti do naizgled dramatičnih promjena u usnoj duplji trudnice, što ih samo trenutno ponovo zainteresuje za taj dio tijela.  Zubno meso (gingiva) kod trudnica podložna je upalama, tako zbog hormonskih promjene i često loše higijene lako krvari. Crveno i bolno zubno meso, sklono krvarenju upućuje ne njegovu upalu koja se naziva gingivitis, a zahvata izmedju 30 i 75%. Ako se gingivitis (kao relativno jednostavna bolest čiji simptomi slabe i/ili nestaju poboljšanjem mjera oralne higijene) ne liječi, može preći u parodontitis. Istraživanja su pokazala da parodontitis tokom trudnoće ne samo što može imati loše posljedice za zdravlje zuba i zubnog mesa žena nakon trudnoće (zubi se zbog  jake upale zubnog mesa mogu rasklimati i ispasti, postoji uzrečica da žena sa svakom trudnoćom gubi po jedan zub), nego parodontitis može povećati rizik od prevremenog porođaja ili rođenja djeteta niske porođajne težine što opet može imati trajno loše posljedice po zdravlje djeteta. Gingivitis povezan sa trudnoćom obično je najizraženiji oko osmog mjeseca trudnoće, a nakon porođaja polako se smanjuje, sa tim što ne mora uvijek u potpunosti nestati. U tom slučaju je potrebno posavjetovati se sa stomatologom ili specijalistom parodontologije. Ponekad sa na zubnom mesu, posebno u međuzubnom prostoru gornjih prednjih zuba najčešće tokom drugog ili trećeg mjeseca trudnoće može pojaviti kvržica koja lako prokrvari prilikom pranja zuba.  Radi se o izraslini koja se naziva granuloma pyogenicum ili tzv. trudnički granulom. To je bezopasna, mekana izraslina crvene boje, koja obično nije veća od 2 cm i ne izaziva bol, a nakon porođaja povlači se samo od sebe. Ako u trdnoći postane bolna i izaziva smetnje moguće ju je hirurški ostraniti. Nastaje kao posljedica nedovoljne oralne higijene i djelovanje estrogene i progesterona na imunološki sistem trudnice. S obzirom na to da se može u većoj ili manjoj mjeri pozitivno uticati, na trudnici je odgovornost za njeno oralno zdravlje. Sva ova stanja i promjene u usnoj duplji koja mogu pratiti trudnoću su još češće i više izražena kod žena koje puše, žena koje konzumiraju alkohol i narkotike.

PROMJENE U USNOJ DUPLJI U TOKU TRUDNOCE ponedeljak1

Flor je veoma važan element u ishrani trudnice. On djeluje tako da zube djeteta čini znatno otpornim na karijes. Stvarnje zuba je najpovolji period za ugradnju fluora. Kako se tokom trudnoće formira svih 20 mlječnih i 4 trajna prva kutnjaka primjena fluora u tom bi razdoblju mogla zube djeteta učiniti zdravijim i otpornijim  na karijes. Iako je to tako fluor se u trudnoći treba primjenjivati vrlo oprezno, jer njegova nepravilina ili prekomjerna primjena može dovesti do pojave pjegave gleđi i dentalne fluoroze. Naime, osim tableta fluora koje se mogu uzimati u trudnoći izvor fluora mogu biti još i voda za piće, mlijeko, kuhinjska so i dr. Tokom trudnoće poželjno je posjećivati stomatologa svaka 2-3 mjeseca. Stomatolog će tokom tih posjeta pregledati zube, izlječiti one napadnute karijesom, temeljno očistiti od naslaga i zubnog kamenca. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, koji se moraju obaviti prije porođaja stomatolog će u dogovoru sa ginekolologom izabrati najbolji način i vrijeme lječenja koje neće štetiti ni trudnici ni plodu. Iako su za RTG snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, a osim toga i sam objekat snimanja je udaljen od materice, tokom trudnoće je poželjno izbjegavati izlaganje RTG zracima, posebno u prvih 12 nedjelja trudnoće. Ako je snimanje nužno treba ga obaviti na ispravnom uređaju uz primjenu svih mjera zaštite majke i ploda. Ako je moguće, snimanje treba obaviti digitalnim RTG tehnikama jer su tu zračenja do 80% manja nego kod klasičnih RTG uređaja.

PROMJENE U USNOJ DUPLJI U TOKU TRUDNOCE ponedeljak2

Tokom trudnoće treba izbjegavati uzmanje lijekova pa tako i primjena lokalne anestezije posebno u prvim nedjeljama trudnoće kada je fetus osjetljiv na spoljašnje uticaje. Ne postoje dokazi da su lokalni anestetici u stomatologiji štetni za fetus u ranoj trudnoći. Velike kloličine anestetika mogu biti štetne, ali tek u uznapredovaloj trudnoći, a posebno u terminu porođaja. S toga je najbolje koristiti minimalnu količinu anestetika. Vađenje zuba u trudnoći se kao i inače obavlja uz predhodno lokalnu anesteziju. Kod zdravih trudnica krvarenje nakon vađenja nije ništa neobično. Kod trudnica sa poremećajem mehanizma zgrušavanja krvi ili kod prerano oljuštene posteljice vađenje zuba je poželjno obaviti uz predhodni dogovor ginekologa i stomatologa. Iako tokom trudnoće treba izbjegavati uzimanje lijekova većina njih je relativno sigurna i ne može izazvati oštećenje fetusa. No prije uzimanja bilo kakvog lijeka poželjno je posavjetovati se sa ljekarom ili ginekologom radi izbjegavanja nus pojava. Analgetike poput aspirina treba izbjegavati posebno u kasnoj trudnoći jer mogu izazvati komplikacije prilikom porođaja i poslije porođajnog krvarenja kod majke. Dugotrajna upotreba aspirina i nesteroidnih lijekova protiv bolova treba izbjegavati posebmo u trećem tromjesečju trudnoće. Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene, zdrava i raznolika ishrana, posjeta stomatologu prije, tokom i nakon trudnoće su uspjeh za oralno zdravlje majke kao i za zdravlje zuba dijeteta.

Mr sci dr stom. Aleksandar Stajčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top