Home / Slobodno vrijeme / Sportski štitnici za usta

Sportski štitnici za usta

Sportski ttitnici za usta petak

Sportski dentalni štitnici pripadaju grupi preventivnih aparata čiji je cilj smanjiti mogućnost ozljeđivanja  i ublažiti posljedice ako do njih dođe. Dentalni štitnici dijele se na konfekcijske – neprilagodljive, djelimično prilagodljive i individualne štitnike za usta.

Konfekcijski – neprilagodljivi štitnici mogu se kupiti u bilo kojoj prodavnici sportske opreme, jeftini su i jednostavni za upotrebu. U ustima se aktivno pridržavaju stiskanjem zuba pa time onemogućuju slobodno strujanje zraka, odnosno otežavaju disanje. Njihova neprilagođenost individualnim obilježjima te opstrukcija disanja, baš kada su potrebe za kisikom sportaša velike, često dovodi do toga da se ne koriste koliko i kada bi trebali.

Djelimično prilagodljivi štitnici su  modifikacija konfekcijskih štitnika koja se individualno prilagođava u ustima, najčešće kod kuće. Cijeli štitnici ili pojedini njihovi dijelovi izrađeni su od termoplastične mase koja u vrućoj vodi omekša i prilagođava se strukturama u ustima. Takvi štitnici svakako su bolje prilagođeni strukturama u ustima te je i njihovo prijanjanje uz gornju celjust obično bolje. S obzirom na kratko vrijeme u kojem su u plastičnoj fazi često to prilagođavanje nije dovoljno dobro da bi omogućilo njihovu retenciju bez pridržavanja jezikom ili suprotnom vilicom. Nedostatak takvih štitnika je i proizvoljan položaj koji donja vilica zauzima tokom udarca, a definisan je “zagrizom” u fazi prilagođavanja štitnika. Tako uzet “zagriz” može biti ekscentričan ili odudarati  od položaja centrične relacije. Distribucija sila prilikom udarca može tada biti takva da uslijed nepravilnog položaja vilice, sile budu usmjerene na neku struktura povezanih sa vilicom. Tada dolazi do ozljeda ne samo zuba nego i temporomandibularnih zglobova te njihovih tetiva i mišica.

Individualni štitnici  izrađuju se na modelima vilica svakog pojedinačnog pacijenta. Tehnika izrade uključuje različite metode. Modernije metode uključuju izradu takvih štitnika u specijalnim aparatima za vacuum prešanje poliuretanskih folija. Folije se prešaju preko modela, a odgovarajući okludator omogućuje implementaciju određenog položaja vilice uzetog konstrukcijskim zagrizom ili centričnim registratom. Zavisno o očekivanim silama, kategoriji i masi sportiste takvi štitnici mogu biti jednoslojni i višeslojni. Prednosti višeslojnih štitnika su u boljoj distribuciji sila. Jednoslojni štitnici upotrebljavaju se za djecu, u sportovima u kojima je mogućnost ozljede  sistema žvakanja manja te u specijalnim slučajevima kada su sportisti korisnici nekih od dentalnih pomagala – fiksnih ortodontskih pomagala, implantata i sl. Prednosti individualnih štitnika pred drugim oblicima jest u njihovoj maksimalnoj prilagođenosti što ujedno omogućuje i izuzetno dobru retenciju, a samim time i dobar protok zraka. Takođe manje je vjerovatna mogućnost ozljede  zbog neadekvatnog položaja donje vilice u odnosu na gornju. Višeslojni štitnici, koji u svom dizajnu mogu imati ojačanja i elemente koji djelovanjem po principu opruge ublažavaju sile udarca, naročito su dobar izbor za profesionalce i sportiste kod kojih je mogućnost ozljede velika.

Izvor: sonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top