Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Održavanje oralne higijene kod implantoprotetskih radova

Održavanje oralne higijene kod implantoprotetskih radova

Odrºavanje oralne higijene kod implantoprotetskih radova srijeda

Implantati se koriste u dentalnoj medicini već više od tridesetak godina i zbog brojnih tehničkih poboljšanja ostvaruju sve veći postotak uspješnosti, koji se kreće od 95-98%. Ljepši izgled, očuvanje susjednih zuba, poboljšan govor i normalna funkcija žvakanja, maksimalna sigurnost i povećano samopouzdanje, samo su neki od razloga zbog kojih se brojni pacijenti odlučuju na ugradnju implantata. Na uspješnost zahvata utiču brojni faktori, od kojih je najvažnije održavanje pravilne i temeljne oralne higijene. Ukoliko oralna higijena nije zadovoljavajuća dolazi do upale sluznice oko implantata, koja se može proširiti i na kost s kojom je vezan implantat. Ako se tada ne interveniše na vrijeme, dolazi do daljnjeg gubitka kosti, do gubitka samog implantata. Kako bismo spriječili tu situaciju, nezamjenjiva je uloga i dužnost stručnjaka, da prije zahvata poduči pacijenta temeljima dobre i kvalitetne oralne higijene, kako bi se osigurao uspjeh implantološkog zahvata. Mnogi pacijenti ne znaju kako ispravno održavati svoju oralnu higijenu, budući da ih nikada niko tome nije podučio, a držeći se uputstava iz reklama, odabraće četkice koje nisu pogodne za najefikasnije održavanje oralne higijene, zajedno sa sredstvima koja ne garantuju zdravlje usne šupljine već su samo dobro marketinški profilisana. Ako želimo dobro brinuti o svojim zubima moramo biti svjesni skrivenih uglova u ustima i kritičnih mjesta, kao što su područja uz zubne nadogradnje (implantate, mostove) i teško dostupna mjesta kod fiksnih ortodontskih aparata.

Oralna higijena prije implantološkog zahvata

Prije zahvata potrebno je postaviti dobre temelje u održavanju temeljne oralne higijene i odabrati prava sredstva za oralnu higijenu prema potrebama pojedinog pacijenta, sve u cilju dugoročnog očuvanja implantata. Osnovu za temeljnu oralnu higijenu čine mekana zubna četkica, međuzubna četkica i po potrebi, sredstva na bazi hlorheksidina. Naglasak je na četkici koja mora biti mekana, gusto postavljenih vlakana i zaobljenih vrhova kako ne bi traumatizovala područja mekih i tvrdih tkiva. Takođe je važno da vlakna budu dovoljno tanka i prilagodljiva anatomskom obliku gingivalnog sulkusa jer jedino na taj način mogu očistiti plak koji se skuplja u tom prostoru. Kako se međuzubna područja ne mogu očistiti običnom, manualnom četkicom, potrebno je koristiti i interdentalne četkice. Za interdentalne četkice je bitno da imaju što tanju I čvršću žičanu jezgru te tanka, duga i fleksibilna vlakna.

Oralna higijena nakon postavljanja implantata

Nakon zahvata potrebna je izuzetna  i temeljna oralna higijena, koja obuhvata ispiranje sa tečnostima koje sadrže hlorheksidin i po potrebi, upotreba gela s hlorheksidinom. Takođe, svi se zubi moraju temeljno čistiti kako ne bi došlo do prijenosa infekcije na ranu. Higijena ostalih zuba treba se provoditi jednako, temeljno odstranjivanje zubnih naslaga sa četkicom, pastom bez natrij lauril sulfata, koji neutrališe djelovanje hlorheksidinske tečnosti i interdentalnom  četkicom.

Svakodnevno održavanje oralne higijene kod implantata

Potrebno je održavati visoki nivo oralne higijene za očuvanje zdravlja zuba i desni jer su tkiva osjetljivija na štetna bakterijska djelovanja. Pacijent treba koristiti mekanu zubnu četkicu i interdentalne četkice za čišćenje međuzubnih prostora. Za čišćenje oko implanata treba koristiti interdentalne četkice različitih promjera. Prilikom upotrebe, vlakna interdentalne četkice moraju u potpunosti ispuniti međuzubni prostor i očistiti sve površine između zuba i desni. Za čišćenje izrazito uskih međuzubnih prostora možete koristiti konac za zube. Ukoliko je potrebno, higijena se može nadopuniti s tečnostima za ispiranje usne šupljine. Za održavanje uspješno postavljenog implantata izuzetno su bitne redovne kontrole u dogovoru s implantologom. Na redovnim kontrolnim pregledima prati se stanje u usnoj šupljini.

Izvor: Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top