Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pušenje povećava rizik gubitka zuba

Pušenje povećava rizik gubitka zuba

Novo istraživanje njemačkih i britanskih naučnika je potvrdilo da pušenje uzrokuje veći rizik gubitka zuba.

Vjerovatnoća da če muškarci koji puše ostati bez zuba je 3,6 puta veća  od nepušača, dok je kod žena pušača, taj je rizik nešto manji, svega 2,5 puta.

Gubitak zuba je veliki zdravstveni problem širom svijeta a pretpostavlja se da je 30% starijih od 65 godina bezubo .Profesor Thomas Dietrich, sa Univerziteta  u Birminghama objašnjava: “Većina zuba se izgube kao posljedica bilo karijesa ili hroničnog parodontitisa. Znamo da je pušenje snažan faktor rizika za parodontitis, pa je to moguće objašnjenje više stope gubitka zuba kod pušača. Pušenje može  sakriti učinke bolesti desni, tako da pušači često ne uočavaju problem sve dok ne dođe u poodmakli stadij. Dobra vijest je da prestanak pušenja može prilično brzo smanjiti rizik.“

Pušenje takođe  prouzrokuje nastanak pigmentacija na zubima, a u nekim slučajevima dolazi do potpune promjene boje zuba. Isto tako jedan od glavnih uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suha usta, već se katran i nikotin skupljaju u usnoj šupljini što dovodi do „pušačkog zadaha“. Pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima, što za posljedicu ima brže nakupljanje zubnog kamenca i brži nastanak karijesa.

Osim što pušenje povećava učestalost bolesti kardiovaskularnog sistema, pluća i raka, i zdravlje zuba je jak  argument za nepušenje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top