Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Šta se može dogoditi ako perete zube samo jednom dnevno

Šta se može dogoditi ako perete zube samo jednom dnevno

sto-se-moze-dogoditi-ako-perete-zube-samo-jednom-dnevno-srijeda

Naša usta dom su nizu bakterija, a njihov je cilj uništiti sve ono što se na zubima nalazi. U 24 sata, te se bakterije organizuju u mikrokolonije, nastanjuju se na površini zuba i stvaraju naslagu pod nazivom biofilm. Počinju se razmnožavati, otpuštati svoje metaboličke produkte koji rezultuju neugodnim zadahom – što je zapravo i glavni razlog zašto ujutro jedva čekamo oprati zube.

Ako zube peremo jednom u 24 sata, postaje veća šansa od razvijanja plaka. Ako pranje zuba izbjegavamo duže od toga, postoji veća šansa za oboljenjem od gingivitsa, upale zubnog mesa. Ovo dentalno stanje nikako ne smijemo ignorirati, pogotovo jer je ono reverzibilno, a u slučaju da se ono ne liječi – nastaje paradontitis, teži oblik upale zubnog mesa. Tada, upala ne zahvata samo desni, već se širi po kosti i ligamentu i zahtjeva paradontološko liječenje.

Prije nego odlučite leći u krevet i ignorisati obavezu pranja zuba, razmisliti kako je svaki vaš ostatak hrane – poklon za bakterije i za njihovo razmnožavanje, pogotovo kada se radi o ostatcima šećera.

Iako mnogi spominju pranje zuba pola sata nakon jela, mnogi stručnjaci napominju kako je dva puta dnevno temeljno pranje zuba dovoljno za održavanje zdrave zubne oaze.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top