Home / Slobodno vrijeme / Štapić za čišćenje zuba

Štapić za čišćenje zuba

µtapiå za ƒitåenje zuba petak (1)

AFRIKA je kontinent čiji su stanovnici poznati po prekrasnim zubima, mada rijetko koriste fabrički izrađene četkice za zube. Kako je to moguće? U većini slučajeva tajna njihovog blistavog osmijeha krije se u običnom komadiću drveta — štapiću za žvakanje!

Štapiće za žvakanje nekada su koristili Babilonci, a kasnije i Egipćani, Grci te Rimljani. Te malene drvene “četkice za zube” u širokoj su upotrebi bile i u Arabiji. Mada su štapići prije  300 godina prestali biti popularni u Europi, još su uvijek omiljeni u pojedinim dijelovima Afrike, Azije i Bliskog istoka.

Na Bliskom istoku za žvakanje se najčešće koristi štapiće od grma pepeljuge, jedne vrste lobode. U zapadnoj Africi u upotrebi su štapići od drveta limete i narandže, dok se na Indijskom potkontinentu najviše koristi drvo azadirahte. Stanovnici istočne Afrike štapiće za žvakanje dobijaju od gotovo 300 vrsta drveća i grmova.

µtapiå za ƒitåenje zuba petak (2)

Kako ti štapići čiste zube?

Žvakanjem se vlakna pri vrhu štapića razdvajaju, formirajući grubu “četkicu”. Daljnjim žvakanjem uklanjaju se ostaci hrane među zubima i potiče cirkulacija krvi u desnima. Žvakanje takođe pospješuje stvaranje sline, koja djeluje poput prirodne tečnosti za ispiranje usta koja uklanja bakterije i sprječava njihovo razmnožavanje.

Grančice i korijenje nekih biljaka sadrže određene hemijske supstance koje usporavaju nakupljanje zubnog plaka. Ekstrakti nekih štapića posjeduju antibakterijska i protivgljivična svojstva. Grančice već spomenute pepeljuge mogu čak spriječiti nastajanje gnojnih ranica. Štapići koji se u Namibiji dobijaju od drveta draguna usporavaju širenje uzročnika bolesti koji izazivaju kvarenje zuba, razna oboljenja desni i upalu grla. Ovo prirodno sredstvo za čišćenje zuba može spriječiti pojavu karijesa te ojačati korijen zuba i desni. Neke fabrike sada proizvode pastu za zube koja sadrži vlakna i smolu tih biljaka.

Naravno, neki se ipak radije odlučuju za obične četkice za zube. No bez obzira na to odlučite li se za četkicu za zube ili za štapić kakav su nekad koristili naši preci, jedno je sigurno: Oralna higijena važan je dio lične brige za zdravlje.

Način ishrane takođe je važan. Seosko stanovništvo u Africi (i ne samo u Africi) često jede više  žitarica i povrća nego gradsko. Takođe u većini slučajeva konzumira manje šećera, rafiniranih namirnica i gaziranih pića — glavnih krivaca kada je riječ o kvarenju zuba.

Izvor: wol.jw.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top