Home / Slobodno vrijeme / Tamna čokolada je dobra za zdravlje

Tamna čokolada je dobra za zdravlje

Tamna -okolada dobra za zdravlje

Ako ste ljubitelj tamne čokolade, sada u njoj možete da uživate sa puno manje osećaja krivice, jer su naučnici otkrili da je itekako dobra za zdravlje.

Prethodne studije pokazale su da svakodnevna potrošnja tamne čokolade smanjuje krvni pritisak i da je dobra za srce. A naučnici su sada otkrili i zašto.

“Ustanovili smo da u stomaku postoje dvije vrste mikroba, dobre i loše. Dobri mikrobi, poput bakterija mlječne kiseline hrane se čokoladom, i njenom konzumacijom proizvode jedinjenja koja deluju antiupalno. Na taj način čuvate srce i arterije od oštećenja”, ističu naučnici iz Luizijane.

Međutim, pored dobrih bakterija, tu su i loše poput klostridije i ešerihije koli koje dovode do nadutosti, proliva ili zatvora, ali je ustanovljeno da tamna čokolada može da smanji njihovo dejstvo.

Tim američkih naučnika testirao je tri vrste kakao praha, koje se koriste za proizvodnju čokolade, i ustanovili da se kakao u tamnoj čokoladi lako apsorbuje u organizmu, pri čemu se smanjuje mogućnost upale kardiovaskularnih tkiva, kao i dugoročnog rizika od moždanog udara.

Takođe, kombinacija tamne čokolade sa određenim plodovima poput šipka, samo dodatno pojačava zdravstvene prednosti čokolade, piše Daily Mail.

Izvor: www.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top