Home / Slobodno vrijeme / Trikovi protiv zadaha od bijelog luka

Trikovi protiv zadaha od bijelog luka

Trikovi protiv zadaha od bijelog luka srijeda

Bijeli luk smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog crijeva, želuca, grla i kože. Koristan je za srce, a njegova tajna je u sulfidima kojima je bogat, piše “Huffington Post”. Ipak, njegov upečatljiv i jak miris često nas navodi da ga i ne jedemo onoliko koliko bi trebalo. Otkrivamo vam trikove kako da se riješite zadaha.

Postoje namirnice koje ublažavaju ili u potpunosti rješavaju problem. Dakle, da se ne bi danima mučili sa neprijatnim ukusom bijelog luka, preporučujemo jabuke, suhe šljive, breskve, spanać, bosiljak i peršun. Ove namirnice su pravi lijek za loš zadah poslije jedenja bijelog luka.
Istraživanja su pokazala da hrana bogata fenolom uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u bijelom luku, pa za najbolji efekat treba kombinovati luk sa jednom od ovih namirnica.

Takođe, prema novim istraživanjima, mlijeko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa – pogotovo ako se pije prije ili tokom jedenja bijelog luka. Naime, voda u mlijeku ispire usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mliječna mast. Alternativa je zeleni čaj koji se može piti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top