Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / U zdravom tijelu zdravi zubi

U zdravom tijelu zdravi zubi

u zdravom tijelu ponedeljak

Ljudi koji redovno vježbaju i zdravo se hrane, imaju znatno manje problema s upalom desni. To potvrđuju i rezultati nedavnih istraživanja objavljenih u stručnom američkom časopisu Journal of Periodontology.

Zdrav osmijeh u zdravom tijelu

Već se odavno zna da pretjerana tjelesna težina može uzrokovati različite zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest, povišeni krvni pritisak i neka kancerogena oboljenja. Stručnjaci za zaštitu zdravlja potiču ljude s prevelikom tjelesnom težinom da, sa svakodnevnom tjelesnom aktivnošću, regulišu svoju težinu i pridonesu očuvanju opšteg zdravlja. Novija istraživanja dokazuju još jednu korist redovne aktivnosti o kojoj se do sada nije raspravljalo, a to su zdravi zubi i desni.

U prethodno spomenutom istraživanju, istraživači su ustanovili da se kod ispitanika koji održavaju primjerenu tjelesnu težinu i redovno vježbaju, uznapredovali oblik upale desni (parodontitis) pojavljuje znatno rjeđe. Kao pokazatelj tjelesne težine uzet je indeks tjelesne mase (BMI) i udio masnog tkiva, a kao pokazatelj visine tjelesne aktivnosti uzeta je najveća količina kisika koju tijelo može iskoristiti u jednoj minuti (VO2 max). Istraživači su uporedili te pokazatelje s rezultatima pregleda desni i došli do zaključka da su, ispitanici s najnižim BMI i s najboljom tjelesnom spremnošću, imali najnižu prisutnost uznapredovalog oblika upale desni.

Povezanost opšteg i oralnog zdravlja

Parodontitis je hronična bolest koja zahvata meka tkiva oko zuba i kost, koji daju potporu zubu. Ta bolest je glavni uzrok gubitka trajnih zubi. Mnogobrojnim istraživanjima do sada je potvrđeno da postoji neposredna povezanost između upale desni i drugih bolesti kao što su: bolesti srca, šećerna bolest i reumatoidni artritis. Time je potvrđeno da zdravlje zuba značajno utječe na cjelokupno zdravlje organizma. Takođe je potvrđena i povezanost  između primjerene tjelesne težine, svakodnevne tjelovježbe i cjelokupnog zdravlja organizma. Samo onda kada je naše tijelo zdravo, tada se prirodnim putem odvijaju svi procesi, u suprotnom dolazi do disbalansa koji vodi u stanje bolesti.

Bez četkice za zube se ipak ne može

Svejedno ne možemo jutarnje pranje zuba zamijeniti s npr. deset čučnjeva. Zubnu četkicu, međuzubnu četkicu i konac za zube treba i dalje redovin koristiti, te dva puta dnevno odstranjivati zubne naslage.

Koristite mekanu zubnu četkicu s više hiljada gusto raspoređenih vlakana s kojima ćete uspješno očistiti i teško dostupna mjesta, kao što je područje uz ivicu desni, a da pri tome ne traumatizira desni. Područje uz ivicu desni je idealno mjesto za nakupljanje bakterija i mekih zubnih naslaga.

Ne zaboravimo na čišćenje međuzubnih prostora, jer upala desni najčešće započinje upravo tamo. Moramo izabrati odgovarajuću međuzubnu četkicu prema veličini naših međuzubnih prostora. Najbolje se o tome posavjetovati s doktorom dentalne medicine, ako ne prije, onda barem na jednom od preventivnih pregleda koji obavljamo dva puta godišnje.

Izvor: www.ordinacija.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top