Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Za svjež dah potrebno je čišćenje jezika i malo kafe

Za svjež dah potrebno je čišćenje jezika i malo kafe

Za neugodan miris daha krive su bakterije koje vrebaju između zuba i pokrivaju jezik. Ako ih ništa ne ometa, one se razmnožavaju i otpuštaju otrove koje stvaraju loše mirise. Osim pranja zuba i redovnog četkanja jezika, pomoći bi moglo i pijenje kafe, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Tel Avivu. Naučnicii su željeli ispitati izaziva li kafa zadah iz usta. Suprotno očekivanjima, otkrili su da kafa ometa bakterije u otpuštanju smrdljivih plinovima. U nekim slučajevima, kafa je smanjila količine plinova za čak 90 posto. Stoga bi vodice i bomboni za osvježavanje daha uskoro mogli mirisati po kafi, a ne mentolu. Ipak, dodavanje mlijeka u kafu poništava njezin koristan učinak. Mlijeko u ustima fermentira i isušuje ih te tako odgovara razvoju bakterija.

Za suhoću usta takođe može biti krivo disanje na usta ili neki lijekovi, npr. oni protiv kašlja. Suhoću usta možete preduhitriti pijenjem dovoljno tekućine ili žvakanjem žvakaćih guma zaslađenih xylitolom. One potiču lučenje sline te tako sprečavaju suhoću usta. Koristan je i jogurt koji obnavlja dobre bakterije u ustima te tako čuva svjež dah. Redovne stomatološke kontrole na vrijeme će zaustaviti tegobe koje mogu izazvati loš dah, no nije naodmet i posjetiti ljekara. Dugotrajan zadah može biti znak problema sa sinusima ili krajnicima, a rjeđe i ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa ili hroničnog brohnihtisa.

Probavni problemi ili čir na želucu takođe mogu izazvati neugodan zadah. Krive mogu biti i dijete siromašne ugljikohidratima koje u tijelu izazivaju tzv. stanje ketoze koje potiče sagorijevanje masti, ali i zadah iz usta.

Zube bi trebalo prati dva puta na dan i svakodnevno čistiti zubnim koncem koji uklanja skrivene čestice hrane i kamenac te sprječava parodontozu. Čišćenjem jezika neugodan miris daha smanjuje se za čak 70 posto.

Izvor: zdravljeizprirode.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top