Home / Slobodno vrijeme / Zablude o suncu

Zablude o suncu

Proljeće i ljeto su se praktično spojili u jedno godišnje doba. Proljeće se toliko skratilo, da iz zime, skoro direktno, ulazimo u ljeto.

Iako se mnogo priča o opasnostima koje sunce uzrokuje, i dalje je nevjerovatno mnogo zabluda. Hajde da ih zajedo razbijemo!

Do jula nema razloga da se štitimo – sunce je blago

Nažalost, ovo nije tačno!

Sunčevo zračenje sadrži UV (ultravioletne) zrake, koji su opasni tokom cijele godine. Činjenica je da je “u sred ljeta” situacija najgora, ali smo i sami svjedoci kako sunce prži ovih dana. Zato djecu treba čuvati od sunca i prije i poslije ljeta.

Prijepodnevno sunce je blago – do 12 sati popodne nema potrebe da se djeca sklanjaju sa sunca.

Potpuno pogrešno!

Već poslije deset sati prije podne, UV zraci opasno napadaju!

Zato djecu treba štititi od sunca od 10 do 17 sati, a ljeti i do 18 časova.

Nema potrebe da se djeca mažu zaštitnim kremama, dovoljno je da se adekvatno obuku.

Netačno!

Proljećno sunce je jako. Djeci je toplo, pa ako ih pretoplite (dugim rukavima), skinuće se i biti izloženi UV zracima. Zato obavezno namažite djecu pre izlaska na sunce!

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom koji nije manji od 25, a što se bliži ljeto – i faktor mora da bude veći.

Od kape će djeca da “prokuvaju” i da se oznoje – još je rano da im glavu štitimo kapom.

Pogrešno!

Gdje je sunce, tu ide i kapa. Birajte svjetle boje (najbolja je bijela), jer tamne stvarno “vuku” sunčevu toplotu i nepotrebno podižu temperaturu djetetove glave. Stavite mališanu kapu prije izlaska napolje, pa on neće ni da primjeti da je ima na glavi.

Ukoliko je oblačno, nema šanse da dijete “izgori” – može satima da bude napolju bez zaštitne kreme.

Nažalost, ovo je rijetko tačno!

Gusti, “masni” oblaci zaista štite od sunca, ali tada imamo proljećnu kišu, pa nema dileme! Kada je riječ o “prošaranim” oblacima, a njih je najviše, onda moramo znati da UV zraci lako prolaze kroz tanak sloj oblačnosti, pa djecu treba štititi od sunca!

Na planini je sunce blago, tako da je dijete bezbjedno.

Nije tačno!

Planinsko sunce je opasnije jer je vazduh rjeđi, pa je i UV zračenje jače. Na planini je svježije, prijatnije. Samim tim se stiče lažni utisak da je sunce blaže. Zato se na planini lako “izgori”, pa je  zaštita od sunca apsolutno neophodna.

Pored rijeke je prijatna svježina, pa je i sunce “lagano”.

Zabluda!

Slično kao i na planini, pored rijeke je temperatura vazduha niža, pa izgleda kao da je sunce “slabije”. Zbog toga je potrebno čuvati se sunca (posebno što vrijeme na rijeci prosto “leti”).

Naočare za sunce nisu za djecu – pokvariće im vid.

Totalno netačno!

Oči pate na jakom suncu, a naročito je opasno direktno gledanje u sunce (što neka djeca vole da rade!). Kvalitetne zaštitne naočare su blagotvorne za mališane, a kako su i lijep modni detalj – nema razloga za izbjegavanje. Djeca ih brzo zavole – samo probajte da ih skinete!

IZVOR: mojpedijatar.co.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top