Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zdravi zubi i tokom praznika

Zdravi zubi i tokom praznika

Zdravi zubi i tokom praznika ponedeljak

Zdravlje zuba veoma zavisi od od načina ishrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer koji dovodi do porasta kiselosti  pretvaranjem u mliječnu kiselinu, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija. Ključ oralnog zdravlja je u tri faktoraa: svakodnevna njega, pravilna ishrana i redovna stomatološka kontrola. Na ovaj način mogu se spriječiti najčešća oboljenja zuba – karijes i parodontopatija.

Kada govormo o tome šta je dobro a šta ne za zube, najbolji napitak je voda, zatim nezaslađeni čajevi, mlijeko i prirodni, cijeđeni sokovi bez dodatka šećera.

Dakle, odmah poslije slatkog obroka isperite usta vodom, pojedite parče sira ili žvaćite žvake bez šećera. Ako pijete slatke napitke, koristite slamku, kako biste maksimalno smanjili površinu zuba koja dolazi u kontakt sa šećerom.

Ali, postoji li, uopšte, ikakva hrana koja može da posluži kao zamjena za pranje zuba? Ne postoji. Nakon što nešto pojedete, trebalo bi da operete zube – bez izuzetka. Zube redovno perite pastom koja sadrži fluor. Perite ih i dobro iščetkajte najmanje dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja.

Dolaze praznici, vreme dokolice i bogatih trpeza, pa posebno obratite pažnju na redovnu higijenu zuba u ovo doba učestalih ugljenohidratnih obroka. Iskustvo kliničara govori o povećanoj incidenci karijesa u mjesecima koji prate praznike. Na taj način ćete sačuvati svoje zube, uštedjeti vrijeme i novac, jer komplikovano liječenje zuba košta 4-5 puta više nego preventivne mjere, može da traje mjesecima, a i krajnji rezultat je manje zadovoljavajući nego prirodno očuvan osmijeh.

Izvor: najboljamamanasvetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top