Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zdravi zubi su važni za plodnost žene

Zdravi zubi su važni za plodnost žene

Zdravi zubi su va-ni za plodnost -ene cetvrtak

Žene koje žele imati bebu trebale bi se jako brinuti o svojim zubima, tvrde stručnjaci za plodnost. Pojašnjavaju da bolesti desni značajno umanjuju šanse za začeće. Istraživanje o povezanosti zdravlja zuba i desni te trudnoće prvo je takve vrste u svijetu. Naučnici su otkrili da ženama sa bolesnim desnima trebaju dva dodatna mjeseca za začeće, za razliku od žena koje imaju zdrave zube i desni.

Ženama koje se nisu kvalitetno brinule o higijeni svojih zuba trebalo je oko sedam mjeseci za začeće, dok je ženama koje su to činile redovno i pravilno trebalo oko pet mjeseci.

Nepravilna higijena usne šupljine dovodi, među ostalim, do krvarenja desni, a takve desni u krvni sistem šalju oko 700 vrsta različitih bakterija. Nije potpuno jasno kako loše zdravlje usne šupljine utiče na mogućnost začeća, ali smatra se da inficirane desni otpuštaju hemikalije koje onda aktiviraju imunološki sistem te na taj način dolazi do upale sluznice maternice,

Žene bi svakako trebale posjetiti zubara prije nego postanu trudne kako bi im on otkrio u kakvom su im stanju desni. To nije teško liječiti, a na taj način sprečavaju se mnoge poteškoće  sa začećem“, istakao je profesor Roger Hart, voditelj istraživanja u kome je učestvovalo 4.000 trudnica.

Izvor: www.zubici.bloger.index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top