Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zdravi zubi vole crni i zeleni čaj

Zdravi zubi vole crni i zeleni čaj

Zdravi zubi vole crni i zeleni ƒaj petak

Tri šolje čaja dnevno smanjuju potrebu za stomatologom; crni čaj efikasan je protiv bakterija povezanih s karijesom i bolestima desni.

Pomisao na toplu šolju čaja, pogotovo s dolaskom kišnog vremena, mnogima će izmamiti osmijeh na lice, a stručnjaci su pronašli još jedan razlog za širi i ljepši osmijeh.

Naime, oni tvrde kako tri šolje čaja dnevno pomažu održati zube u dobrom stanju i smanjuju rizik od nastanka karijesa. Analiza postojećih studija otkrila je kako crni čaj pomaže u  suzbijanju dvije vrste bakterija – Streptococcus mutans i Lactobacillus – koje su povezane s nastankom karijesa i bolestima desni. Najefikasnija doza  je bila tri šolje čaja dnevno, otkriva autor studije, doktorica Carrie Ruxton.

Takođe, stručnjaci su zaključili kako crni čaj pomaže u borbi protiv nastanka karijesa čak i kada je u njega dodan šećer. I zeleni čaj ima sličan učinak te pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha jer neutralizuje spojeve sumpora u usnoj šupljini koji uzrokuju neugodan zadah.

Doktorica Ruxton, čija je analiza objavljena u biltenu British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin, kaže kako “Tri do četiri šolje crnog čaja dnevno snižavaju nivo bakterija u ustima”.

“Kada bakterije u ustima reaguju na ugljikohidrate, nastaje kiselina koja otapa  caklinu zuba te vodi oštećenjima koja mogu značiti i gubitak zuba. Crni i zeleni čaj smanjuju upalu i spriječavaju vezanje i razvoj bakterija koje pospješuju ovu lančanu rekaciju”, ističe Ruxton.

Čaj sadrži antioksidanse flavonoide i katehine koji imaju antimikrobno djelovanje. Studija je takođe  potvrdila kako zeleni čaj može doprinijeti gubitku kilograma jer doprinosi bržoj potrošnji masti.

Izvor:ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top