Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / 10 najgorih navika za zube

10 najgorih navika za zube

10 najgorih navika za zube srijeda

Zubari pacijentima preporučuju da na pregled u prosjeku dolaze dvaput godišnje, zavisno o tome u kakvom su stanju zubi. Zašto? Jer u međuvremenu radimo pregršt loših stvari.

1. Presnažno četkanje – Koristite li tvrdu četkicu i jako stišćete dok perete zube, pozdravite se s caklinom. Prvo ćete izazvati preosjetljivost zuba, pa i razvoj karijesa. Umjesto tvrdih koristite meke četkice i nježno, kružnim pokretima, barem dvaput dnevno po dvije minute čistite zube.

2. Kriva pasta za zube – Neke paste za zube imaju presnažno djelovanje. Zrnasta struktura može oštetiti caklinu i dovesti do problema sa zubnim mesom.

3. Ne korisćenje zubnog konca – Zbog bakterija na zubima razvija se plak, koji uzrokuje oštećenje zubi i zubnog mesa, i to u roku od 24 sata. Čišćenje zubnim koncem jednom na dan nužno je za održavanje zdravlja.

4. Gazirani napici – Gazirana pića, dijetna ili ne, sadrže fosfornu kiselinu koja s vremenom može oštetiti zube. Ako već morate piti gazirano, pijte na slamku.

5. Hrana koja ostavlja mrlje – Zubna caklina je poput spužve. Sve ono što ostavlja mrlje na šalici ili tanjuru, ostaviće i na zubima (kafa, čaj, kola, umaci, crveno vino) i s vremenom im dati žućkastu nijansu. Oprezno i s pastama za izbjeljivanje, ni one nisu blage prema caklini.

6. Često nešto gricnete – Svaki put kad nešto pojedete, posebno ako je puno šećera i škroba, bakterije koje se normalno nalaze u ustima stvaraju kiseline koje razgrađuju hranu No, ove kiseline mogu oštetiti zube. Sirova hrana, poput povrća i voća, uz i nakon obroka, može pomoći.

7. Koristite zube kao alat – Otvarate li zubima vrećice, boce i odmotavate čvorove, može lako doći do napuknuća i ispadanja plombi. Nije pametno ni žvakati kocke leda, smrznute slatkiše i tvrde bombone.

8. Zanemarujete problem – Zubno meso koje krvari i hronično loš zadah upozoravaju na bolesne desni. Za borbu protiv lošeg zadaha pijte više vode jer voda i slina kontroliraju bakterije. Desni koje počinju krvariti moraju se dnevno nježno četkati, a nužna je i upotreba zubnog konca. Ukoliko simptomi traju duže od nekoliko dana krenite zubaru.

9. Izbjegavate zubara – Ne idete dvaput godišnje na kontrolu? Neki bi zbog bolesnih desni trebali i češće kod zubara – svaka tri mjeseca.

10. Ne marite za njegu usana – Ma kako zdrave zube imali, osmijeh će vam pokvariti suha i ispucala usta. Usne njegujte balzamom i unosite dovoljno tekućine.

Izvor: magazine.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top