Home / Slobodno vrijeme / 10 najskupljih kuća na svijetu

10 najskupljih kuća na svijetu

The Pinnacle tourism destinations

Zamislite svoju kuću iz snova (i slobodno si dajte oduška jer u mislima imate neograničena sredstva)… Da, da slobodno nadodate nekoliko kupatila, najmanje jednu prostoriju samo za odjeću i jednu za cipele, kino-sobu, veliki bazen, teniske terene…

Većina nas može samo maštati o kući uz svojih snova, ali neki ljudi mogu si to priuštiti. A kad imaju (gotovo) neograničena sredstva, neke od tih kuća ispadnu zbilja dekadentne i bezobrazno skupe. Pogledajmo neke od tih kuća, tačnije najskuplje kuće na svijetu:

1. Antilla, Mumbai – 1 milijarda dolara

Antilla, Mumbai

Kuća (ili bolje rečeno zgrada) u vlasništvu petog najbogatijeg čovjeka na svijetu Mukesha Ambanija je najskuplja kuća na svijetu, a cijena se kreće oko 1 milijarde dolara. Ovo je impresivna građevina s 27 spratova, smještena u južnom Mumbaiju. Što se opremljenosti tiče, ovoj kući rijetko koja druga može konkurisati. Sa dvostruko visokim kristalnim plafonima, 9 liftova, sletištem za helikopter, kino-sobom za 50 ljudi, balskom dvoranom, s tri sprata visećih vrtova, nekoliko bazena, wellness centrom i yoga studiom te 600 zaposlenih radnika (od kojih je jedan zadužen samo za pravljenje sladoleda u posebnoj sobi za sladolede) – nije niti čudno da je ova kuća među najskupljima. Spomenimo i da kuća ima garažu sa 150 mjesta za parkiranje. A znate li zašto ima 150 parkirnih mjesta? Jer osoba čija je kuća posjeduje čak 168 automobila.

2. Villa Leopolda, Azurna obala, Francuska – 525 miliona dolara

villa-leopolda-mansion-and-estate-nice-france3_0

Druga na popisu najskupljih kuća na svijetu je Villa Leopolda (upola jeftinije od vodeće kuće) koja je izgrađena 1902. godine za belgijskog kralja Leopolda II. Ovo je trenutno dom  udovice Lilly Safire,  francuskog bankara Edmonda Safira. Vila ima 19 spavaćih soba, sve moguće sportske terene (uključujući i staze za kuglanje), mini kino, nekoliko kuhinja i trpezarija, te nekoliko bazena.

3. One Hyde Park – The Penthouse, London – 200 miliona dolara

3-One-Hyde-Park-–-bst

Ova kuća možda ne bi bila tako skupa da se ne nalazi na elitnom broju 1 Hyde Park u Londonu. Ovaj penthouse je sagrađen za najbogatije i ima apsolutno sve. Nećemo nabrajati  standardnu ponudu od više luksuznih spavaćih soba, kupatila i sličnih stvari. Spomenimo da ima prozore otporne na metke, SAS stražare, tajni tunel koji vodi u Mandarin hotel, skenere šarenice oka, pa čak i takozvani “panic room”. Zgrada je opremljena i terenima za skvoš, ima sobu za degustaciju vina, wellnes centar…

4. Fairfield Pond, The Hamptons – 180 miliona dolara

beverly-hills

Ovo je navodno najveće zemljište u cijeloj Americi, a proteže se na nevjerojatnih 242,811 metara kvadratnih. Kuća ima 29 nevjerojatno luksuznih spavaćih soba, 39 kupatila, staze za kuglanje, 5 sportskih terena, nekoliko bazena (unutrašnjih i vanjskih), itd… Da ne zaboravimo, negdje u njoj je smješten jacuzzi koji vrijedi 150,000 dolara. Kuća je smještena u blizini mora, a njen vlasnik je Ira Rennert.

5. Hearst Mansion, Beverly Hills – 165 miliona dolara

hearst-residence-beverly-hills-13

Poznata i kao kuća koja je korištena za snimanje filma Kum, kao i kuća u kojoj je pokojni američki predsjednik John F. Kennedy proveo svoj medeni mjesec, ovaj kompleks vrijedi 165 miliona dolara i svojevremeno je bilo dom američkog izdavačkog giganta Williama Randolpha Hearsta. Kuća ima 29 spavaćih soba i 3 bazena, i još mnogo zanimljivih prostorija. Iako je glavni kompleks sada muzej, manji kompleks se nudi kao odmorište za slavne i bogate. Nekome bi se mogao dopasti podatak da su prve komšije – Tom Cruise i Katie Holmes, te David Beckham i Victoria Beckham.

6. Franchuk Villa, Kensington – 161 miliona dolara

Franchuk-Villa-Kensington-UK

Ova vila iz viktorijanskog doba je bila elitna škola za djevojke do 1997. godine, kada je kupljena i temeljno renovirana i izmijenjena. U preuređenje je utrošeno preko 10 miliona dolara. Prava sitnica. Kuća na pet spratova u vlasništvu ukrajinske bogatašice Elene Franchuk ima 10 ogromnih spavaćih soba, nekoliko dnevnih boravaka, svoj veliki unutrašnjo bazen, kino-sobu, veliku saunu, fitness centar…

7. “The Pinnacle”, Montana – 155 miliona dolara

The Pinnacle tourism destinations

Ovo je kuća Timea i Edre  Blixseth, vlasnika golf i ski odmarališta samo za milionere “Yellowstone Club” u Montani. Ovaj kompleks relativno je malo u porešenju s onima koje smo do sad spominjali. Ima “samo” 10 spavaćih soba, ali zato ne samo da svaka spavaća ima kamin, već to ima i svako kupatilo u kući. Cijela kuća ima grijane podove (i grijani prilaz do kuće), 2 bazena unutra i vani, fitness dvoranu, kino sobu…

8. “The Manor”, Los Angeles – 150 miliona dolara

The Manor tourism destinations

Kuću je “The Manor”  nazvala njena vlasnica Cindy Spelling nakon smrti njenog supruga Aarona Spellinga. Kompleks ima nevjerojatnih 123 soba, 3 kuhinje, nekoliko sportskih terena i privatni voćnjak. Kuća je izgrađena u kasnim osamdesetima za potrebe poredice Spelling, uključujući i cijeli sprat samo za Cindynu odjeću. Kuća ima i garažu za 100 automobila, dvoranu za rolanje, vlastiti frizerski i kozmetički salon, a ima i sobu posvećenu samo zamotavanju poklona, sobu koja služi kao muzej lutkica te sobu s posebnim klimatskim uslovima podešenima za čuvanje srebrnog nakita. Kuću je ove godine kupila 22-godišnja Petra Ecclestone.

9. Updown Court, Surrey, Velika Britanija – 140 miliona dolara

UPDOWN_COURT_HELICOPTER_PICTURE_002

Treća britanska kuća je Updown Court, koja je smještena u elitnom naselju u kojem žive i Elton John i engleska kraljica Elizabeta II. Kuća ima 103 prostorija, od kojih su 22 spavaće sobe i 27 kupatila – a sve te sobe i ta kupatila mozaik-podove pozlaćene 24-karatnim zlatom. Kuća ima i 5 bazena te preko 23 hektara privatnih vrtova i šuma. Kuća ima i grijani prilaz od mermera, te garažu u koju stane 8 najvećih limuzina.

10. Hala Ranch, Colorado – 135 miliona dolara

Hala Ranch, SMR House

Kompleks je u vlasništvu saudijskog princa Bandara bin Sultana bin Abdulaziza. Ovaj pozamašni ranč u Coloradu (nedaleko od luksuznog Aspena) ima 15 spavaćih soba, 27 kupatila, unutarnji bazen, privatne ski staze, teniske terene, impresivni natkriveni vrt, grijane konjušnice i privatnu benzinsku pumpu.

lisa.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top