Home / Slobodno vrijeme / Blokiranje osjećaja bola: Bez straha kod zubara

Blokiranje osjećaja bola: Bez straha kod zubara

Blokiranje osje-aja bola petak

Nezavisno od uzroka, niko ga od nas ne voli. Nažalost, mnoge procedure u stomatologiji praćene su ovim osjećajem, a to je glavni razlog zbog čega mnogi od vas ne vole da posjećuju stomatološke ordinacije. Štaviše, proces uklanjanja bola iz terapije, tj. postupak davanje anestezije najčešće je bolan, što otežava posjetu pacijentu i posao stomatologu.

Bol je subjektivni, neprijatni osjećaj, koji se najčešće javlja usljed oštećenja tkiva, bolesti ili povreda. On predstavlja zaštitni mehanizam čija je funkcija da organizam postane svjestan opasnosti i reaguje kako bi uklonio nadražaj. Ukoliko se bolni nadražaj ne može ukloniti, onda se javlja hroničan bol koji više nema zaštitnu ulogu, već dodatno opterećuje oboljelog.

Međutim, tom problemu se nazire kraj. Istraživanja, koja su rađena u proteklih nekoliko godina, pokazala su da primjena kontinuiranih vibracija ima kontrastimulativni efekat anestetičkoj injekciji, čije prenošenje putem nerava omogućava brže stizanje do mozga. Na taj način blokira se osjećaj bola.

Kako je ovo uopšte moguće? Još 1965.godine dvojica naučnika, Ronald Melcak i Patrik Vol, predložili su teoriju neurološke “kapije”. Prema ovoj teoriji u dorzalnom rogu kičmene moždine nalazi se svojevrsna “kapija” koja može da blokira ili dozvoli širenje bolnih impulsa do centara za bol smještenih u mozgu.

Kako se osjećaj vibracije prenosi nervnim vlaknima tipa A, njihova brzina prenošenja je oko 75 metara u sekundi.

Nasuprot njima, osjećaj bola prenosi se duž nervnih vlakana tipa C, čija je brzina oko 2 metra u sekundi. Kada se odigravaju istovremeno, senzacija, tj.osjećaj vibracije, dolazi do kičmene moždine prve.

Kada dospiju do “kapije”, ove senzacije prolaze dalje, ali istovremeno dovode do oslobađanja inter-neuronskih inhibitora.

Oni onemogućavaju prolazak drugih nadražaja iz iste regije, pa samim tim onemogućavaju i prolazak bola. Kao rezultat ovih istraživanja dobijen je aparat koji ima ulogu da vrši konstatne vibracije na mjestu uboda igle. Na ovaj način pacijentima se omogućava mnogo prijatnija posjeta stomatologu, a stomatolozima pružanje mnogo prijatnije posjete svojim pacijantima.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top