Loš zadah nas asocira na nehigijenu ili konzumiranje luka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći kako ćete prikriti smrad iz usta. Otkrijte koje su to namirnice.
Alkohol
U ovom slučaju se ne misli na ‘alkoholni zadah’ jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. ‘Osim što je loš za mozak i tijelo, loše utiče i na zadah jer sputava proizvodnju sline’, pojašnjava stomatologinja Jessica Emery. Slina je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije. Stoga jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.
Žvakaće gume s pepermintom
‘Mnogi posežu upravo za žvakaćom gumom s okusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ih sadrži šećer koji je hrana za bakterije te ispuštaju štetne spojeve sumpora’, kaže Emery. Ukoliko ste u nedoumici i trebate brzinsko rješenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. ‘Ne zaboravite da i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu’, dodaje stomatologinja.
Meso
Jedete li meso u umjerenim količinama ne treba vas zabrinjavati mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao nastati problem. Kada vaše tijelo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljikohidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može isparavati kroz usta i vaš zadah učiniti nepodnošljivim.
Sušeno voće
Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Emery savjetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, primjerice za užinu, obavezno ponesite konac za čišćenje zuba kako biste uklonili vlakna prije nego li se nagomilaju bakterije.
Izvor: magazine.net.hr