Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Genetički faktori koji utiču na zdravlje zuba

Genetički faktori koji utiču na zdravlje zuba

Genetički faktori koji utiču na zdravlje zuba ponedeljak

Pet je faktora u kojima genetika ima velik uticaj na kvarenje zuba.

Naučnici navode kako na zdravlje naših zubi podjednako utiču i genetika i dentalna higijena.

Mary L. Marazita, direktorica pitsburškog Sveučilišta za dentalnu medicinu, navodi kako genetika ima 60 postotni uticaj na dobijanje karijesa.

Takođe, naučnici su uspjeli identifikovati faktore u kojima genetika igra važnu ulogu u nastajanju karijesa.

Preferencija za slatkišima

Iako je opšte vjerovanje da apsolutno sva djeca lude za slatkišima, naučno je dokazano da ipak postoje ona djeca čija preferencija za slatkim i nije toliko velika. Ako vam je genetički pojačana želja za slatkišima, veća je vjerojanost razvitka karijesa.

Zubna caklina

Neki ljudi imaju mekšu caklinu, što je takođe genetički predispozicirano. Ako vam je caklina mekša, logično je da je podložnija prodiranju bakterija što dovodi do lakšeg dobijanja karijesa.

Slina

Kalcij, kalij i ostali elementi su jako bitni za jake zube koji odolijevaju karijesu. Koliko god je bitna pravilna prehrana, toliko je bitno da se hrana pravilno metabolizuje da bi uopšte bila korisna. Slina je jako bitna za taj proces, a naučno je dokazano da je kod nekih ljudi uticaj gena u probavljanju veći, odnosno bolji.

Mikrobiom

U našim se ustima nalaze zajednice bakterija: na jeziku, zubnoj površini, desnima itd. Te se zajednice nazivaju mikrobiomima, a snaga našeg imuniteta zavisi od toga koliko im se možemo oduprijeti, a pritom se oduprijeti i karijesu.

Izvor: studentski.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top