Helitisi

Heilitisi su upalne promjene usana i veoma su rasprostranjene. Mogu se javljati kao samostalna oboljenja ili  kao propratni simptom.

Najčešći je onaj oblik koji se javlja u uglovima usana-angularni heilitis (tzv. žvale). Uzroci nastanka mogu biti razni (povrede usana, povećano lučenje pljuvacke, anemija, nedostatak B vitamina, šećerna bolest, infekcije…) a uvijek se manifestuje blagim peckanjem i ljepljenjem u uglovima usana zbog čega ljudi vlaže usne jezikom te diraju prstima i dovode do naknadne infekcije pa se tako stanje pogoršava. Pri jačem otvaranju uglovi usana pucaju i krvare što je veoma bolno.

Pored ovog često se javlja i heilitis izazvan sunčevim zracima- solarni heilitis, koji se karakteriše izrazitim uvećanjem i crvenilom usana. Takođe heilitis može da nastane i kao alergijska reakcija – alergijski heilitis, i to najčešće kao posljedica kontaktne alergije na kozmetičke preparate pri čemu usne postaju izuzetno crvene i otečene.

 

Bez obzira na uzrok heilitisi se pored klasičnih metoda danas veoma uspješno i bezbolno liječe primjenom diodnog lasera. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top