Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Imate li žute zube?

Imate li žute zube?

imate li zute zube ponedjeljak

Znate li da je osmijeh jedna od prvih stvari koju će ljudi zapaziti na vama?

Ako su vaši zubi žuti, prije nego se odlučite na izbjeljivanje, pokušajte otkriti pravi uzrok te pojave.

Dakle, prva stvar na koju morate obratiti pažnju je zašto u vašem slučaju zubi poprimaju žutu boju.

Najčešći uzrok pojave žutih zuba su pušenje, konzumiranje kafe i gaziranih pića. Zubi takođe mogu postati žuti od hrane koju jedete, često požute zbog starosti a rijedak, ali moguć razlog može biti i boležljivost u djetinjstvu. Do prije nekoliko godina djeci su se propisivali lijekovi koji su često uzrokovali žutilo zuba.  Kada su liječnici otkrili da se takvim lijekovima uništavaju dječji zubi, prestali su ih koristiti.

Ako je upravo to slučaj sa vašim zubima morate posjetiti stomatologa, jer vam neće pomoći metoda izbjeljivanja zuba u kućnoj radinosti budući  da je ta metoda učinkovita samo za izbjeljivanje površinskog sloja zuba.

Postoji nekoliko načina da izbijelite svoje zube, počevši od upotrebe peroksida do posjete zubaru.

Konzumiranje hrskave hrane možete smanjiti žućkastu boju vaših zuba, jer čestice hrskave hrane na zube djeluju kao blagi piling. To će naravno imati mnogo veći učinak ako vam grickanje takve hrane postane rutina.

Drugi način koji možete primjeniti za izbjeljivanje zuba je upotreba zgnječenih jagoda ili limuna poput paste za zube.

To je učinkovito iz razloga jer te namirnice spadaju u vrlo kiselu hranu koja će djelomično skinuti prljavštinu na zubima. To ne smijete koristiti suviše često, jer kiselina voća, osim što skida naslage sa zuba pri pretjeranoj upotrebi može oštetiti caklinu.

Najčešći način uklanjanja žutila na zubima u kućnoj radinosti je upotreba mješavine sode bikarbone i peroksida. Napravite pastu od ova dva sastojka i ostavite da djeluje na zubima dvije minute. Nakon toga operite zube četkicom, kako biste uklonili u potpunosti smjesu koju ste nanijeli.

Ova metoda također uništava caklinu na zubima ako se često primjenjuje, zato i nju treba primjenjivati oprezno.

Ako želite brz i učinkovit rezultat, najbolji način izbjeljivanja zuba je odlazak stomatologu. Tako ćete otkloniti mogućnost neželjenih posljedica.

Izvor: www.stomatolog.in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top