Home / Slobodno vrijeme / Proljetno buđenje

Proljetno buđenje

nedelja

Proljeće je za mnoge najljepše doba godine jer obilježava nove početke. Upkos tome, puno ljudi ne može uživati u njemu zbog proljetnog umora koji je česti pratilac buđenja prirode.

Ako želite uživati u suncu umjesto ležati na kauču, imamo dobru vijest – možete pobijediti proljetni umor! Otkrivamo vam kako.

Uzroci proljetnog umora?

Jeste li se ikad pitali zašto uopće dolazi do proljetnog umora? Dulji i topliji dani, sunce, novi počeci… Trebali biste pucati od energije, zar ne?

Ono čega trebate biti svjesni je da vaše tijelo doživljava velik šok. Nakon zimskog sna odjednom ga čekaju izazovi za koje nije posve pripremljeno.

Većina nas je zimi jela previše hrane, često masne i teške, a u njoj je manjkalo vitamina i minerala. Premalo smo se kretali, a poneka prehlada je vjerojatno poljuljana naš imunitet.

Uzevši sve ovo u obzir, nije ni čudno da našem organizmu treba malo vremena da se privikne na novi tempo.

Kako se boriti protiv proljetnog umora?

Važno je poslušati svoje tijelo i pažljivo se odnositi prema svom organizmu. Proljetni umor ćete osjetiti ako ste osjetljivi, imate slabiji imunitet ili ste u lošijoj formi. Zato je važno da svoje tijelo ne opteretite previše.

Pobrinite se za pravilnu prehranu i radite male korake – i proljetni umor će nestati vrlo brzo!

Prilagodite jelovnik

Izuzetno je važno da svom organizmu ponudite pravo gorivo za savladavanje novih, većih izazova. U prehranu uključite što više voća i povrća koje će vašem tijelu osigurati potrebne vitamine i minerale.

Za prevladavanje proljetnog umora posebno je važan vitamin C, zato pazite da ga uzimate dovoljno. Naravno, od velike pomoći su i dopune prehrani koje sadrže vitamin C.

Proljetni umor se često pojavljuje zbog jednolične prehrane koje nas je pratila zimi. Neka hrana u vašem tanjuru bude što šarenija!

Uzrok umora: dehidracija

Ako vašemu tijelu nedostaje vode, na dobrom ste putu prema hroničnom umoru. Vrlo je važno da svaki dan popijete bar 2 litre vode, nezaslađenog čaja ili prirodnih sokova.

Ovako se možete pobrinuti i za dnevni unos vitamina: svježe iscijeđeni sok od voća ili povrća je ukusan, zdrav i idealan započetak novog proljetnog dana!

Je li rješenje u više spavanja?

Nikako. Naravno, važno je da vaše tijelo dobije dovoljno sna, no spavanje ili drijemanje svaki put kad osjetite umor će vas dugoročno učiniti samo još umornijima. Kad osjetite da vas hvata umor, najbolje rješenje su kretanje i svjež zrak. Iako se teško izvući iz toplog kreveta i ne odrijemati, fizička aktivnost će dugoročno dati bolje rezultate.

Kretanje na svježem zraku, čak i ako se radi samo o šetnji u obližnjem parku će ojačati vaš imunitet i prebaciti vaš organizam u višu brzinu. Uz to, kretanje na svježem zraku će vas umoriti, što znači da ćete naveče lakše zaspati i bolje ćete spavati.

Zato ćete sljedeći dan biti odmorniji i osjećat ćete manju potrebu za drijemanjem. Da ne spominjemo da će kretanje pomoći i vašoj liniji i zdravlju.

Obnovite se!

Proljeće je vrijeme za nove početke, a ništa vam neće dati više energije nego vaš vlastiti novi početak! Napravite promjene u svom životu, napravite stvari koje ste planirali duže vrijeme, oslobodite se starog prtljaga i potražite nove izazove.

Osvježite svoj dom, čak i ako to znači da ćete kupiti samo nove jastuke ili dekorativni stolnjak. Svaka promjena će vam dati više energije koja će vam dobro doći kod novih izazova.

Više energije će vam dati i novi izgled:

Posjetite frizera i isprobajte novu, hrabriju boju za kosu.

Povedite prijateljicu u soping i kupite sebi nešto u boji koju inače ne biste nosili.

Izvor: www.dormeo.com.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top