Home / Slobodno vrijeme / Kako poboljšati raspoloženje?

Kako poboljšati raspoloženje?

popravite raspolozenje nedjelja

Potišteni ste? Ne osjećate se u najboljoj formi? “Pokisli” ste? Savjetujemo vam pet načina kako poboljšati svoje raspoloženje u kratkom roku

Žustra šetnja

Brzopotezna desetominutna šetnja može učiniti čuda za raspoloženje i samopouzdanje, a istovremeno može smanjiti nivo stresa i tjeskobe, tvrdi se u izvještaju američke fondacija za mentalno zdravlje. Uzmite partnera ili prijateljicu pod ruku i prošetajte komšilukom.

Posvetite se kućnom ljubimcu

Ako želite ublažiti tjeskobu i rasteretiti se stresa, uzmite svog najboljeg četveronožnog prijatelja za uzicu i prošećite ga ili se mazite s njime 15 do 30 minuta. Ovakvo druženje s kućnim ljubimcem sniziće nivo hormona stresa kortizola, a istovremeno povisiti nivo serotonina – hemikalije koju vežemo uz dobar osjećaj. Ako niste sretni vlasnik psa ili mačke, jednak učinak na raspoloženje ima i promatranje ribica u akvariju.

Popijte čaj od banane

Iznenađujuće, ali čaj od banane može pomoći vratiti osmijeh na vaše lice. Jednostavno zakuhajte koru od banane u vodi 15 minuta, ostavite neka se ohladi i pijuckajte. Dvogodišnjim su istraživanjem tajvanski stručnjaci ustanovili kako kora banane sadrži nekoliko sastojaka koji povisuju nivo serotonina, “hormona sreće”.

Učinite dobro djelo

Volontiranje ili usluga nekome bez ikakvog interesa može ojačati naše samopouzdanje i uopšteno djelovati vrlo stimulativno i motivirajuće, tvrde istraživači koji su svoju studiju objavili u časopisu Journal of Social Service Research.

Volontirajte u nekoj udruženju, obratite se domu za siromašnu djecu ili se jednostavno ponudite penzioneru koji živi u vašem ulazu da ćete umjesto njega otići u trgovinu.

Oslobodite svoju kreativnost

Kada ste zadnji put nešto nacrtali? Ako su prošle godine i godine, uzmite olovku u ruke i bacite se na posao.

Naime, slikanje ili crtanje može pozitivno uticati na mentalno zdravlje, tvrde istraživači koji su ustanovili kako se motivacija čak 88 posto ispitanika poboljšala nakon kursa crtanja, dok je 81 posto izjavilo kako im se samopouzdanje vratilo nakon crtanja. Za potpuno vremensko putovanje natrag u djetinjstvo koristite bojice ili vodene boje.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top