Home / Slobodno vrijeme / Kako zaštititi svoj osmijeh

Kako zaštititi svoj osmijeh

Kako zaštititi svoj osmijeh petak

Na što obraćate pažnju kad se pogledate u ogledalo? Možda provjerite frizuru ili nešto drugo. Šta je s vašim osmijehom? Jeste li primijetili kako zubi utiču na njegovu ljepotu? Ako vam je stalo do toga da imate lijep osmijeh, vodit ćete brigu o svojim zubima. Zubi trebaju trajati cijeli život i zato zaslužuju naročitu pažnju. Oni vam omogućavaju da sažvaćete hranu i pravilno govorite. Ali to nije sve — oni podržavaju usne i obraze i tako doprinose ljepoti i privlačnosti osmijeha. Zubi su uistinu dragocjeni!

Njega zuba počinje prehranom. Uravnotežena prehrana u kojoj ima kalcija te vitamina A, C i D pomaže da zubi normalno rastu, od rođenja dok se ne formiraju u potpunosti.  Dok dobre prehrambene navike čuvaju zdravlje zuba, potrebno je izbjegavati prehranu bogatu šećerima. Ona doprinosi kvarenju zubi. Unatoč stalnim upozorenjima da konzumiranje šećera štetno djeluje na zube, svaki stanovnik Sjeverne Amerike godišnje u prosjeku navodno pojede između 50 i 60 kilograma šećera. Zašto je šećer opasan za zube?

Kvarenje zuba uzrokuju dvije vrste bakterija — “mutirani streptokoki i laktobacili” — koje se stvaraju na zubnom plaku, ljepljivim naslagama bakterija i ostataka hrane. Te se bakterije hrane šećerom i pretvaraju ga u opasne kiseline koje uništavaju zube. Neki šećeri lakše se pretvaraju u kiseline i čvršće prianjaju uza zube, stoga ih plak brže počne kvariti. Plak koji se ne odstrani može se pretvoriti u zubni kamenac koji se taloži uz desni.

Da bi se spriječilo kvarenje zuba neophodno je odstranjivati plak, a posebno streptokoke. Dakle, ako želite imati lijep osmijeh, svakodnevna higijena usne šupljine jako je važna. Columbia University School of Dental and Oral Surgery navodi: “Uz čišćenje zubnim koncem, zdravlje zuba i desni najbolje ćete održati pranjem četkicom za zube. Zubar vam može preporučiti da zube perete i čistite i na druge načine. Ako ga poslušate, zaštitit ćete svoj osmijeh.

Stvaranje kiseline na zubima uzrokuje demineralizaciju, odnosno omekšavanje zubne cakline. Ali zubna caklina obnavlja se svaki dan. Kako? Utvrđeno je da fluoridi spriječavaju kvarenje tako što obnavljaju zubnu caklinu. Dakle, iako se kvar može proširiti i na druge zube. Utvrđeno je da fluoridi štite zube od kvarenja, pa ih zubari često stavljaju djeci na zube u obliku gela, otopine ili premaza. Osim toga, u mnogim zemljama u vodovodu ima fluorida, a zubne paste često sadrže te spojeve koji zube štite od kvarenja.

jw.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top