Home / Slobodno vrijeme / Ko su bolji vozači: muškarci ili žene?

Ko su bolji vozači: muškarci ili žene?

Ko-su-bolji-vozaƒi-1

Sudeći po brojnim rezultatima različitih istraživanja ne može se jasno zaključiti ko su lošiji vozači; muškarci ili žene, ali ono što se sa sigurnošću može utvrditi je da su muškarci skloniji riziku i traženju uzbuđenja što logično dovodi do veće opasnosti od saobraćajnih  nesreća, te su time i zastupljeniji u  statistici. Statistički podaci pokazuju kako muškarci učestvuju u dvostruko više saobraćajnih nesreća u odnosu na žene, dok je vjerojatnoća da će žena stradati u saobraćajnoj nesreći 25% niža u odnosu na muškarca.

Zašto vožnja potiče na agresivnost?

Nova studija o lošim navikama prilikom vožnje koju je proveo Insurance.com pokazala je kako su žene sklonije psovati i nositi neprikladnu obuću nego njihovi muški kolege. Studija je pokazala da se čak 75 posto vozača loše osjeća ako psuje pred djecom. Za razliku od žena muškarci su spremni nasilnije odgovarati na uvrede drugih vozača.

Leon James profesor psihologije sa Sveučilišta Hawaii za Insurance. com objasnio je kako su vozači, bez obzira na pol, skloniji izražavati agresivna ponašanja tokom vožnje, više nego u svakodnevnim interakcijama zbog toga što se osjećaju zaštićeno i ne moraju se aktivno suočiti s drugom osobom. Leon James vožnju je objasnio kao kompetitivnu aktivnost koja potiče agresivnost bez obzira na pol.

Razlike u vožnji između polova postoje posebno kada su u pitanju rizik i traženje uzbuđenja. Gotovo sva istraživanja slažu se da muškarci skloni riskantnim ponašanjima. Traženje uzbuđenja dovodi se u direktnu vezu s nivom testosterona što daje vrlo jednostavno objašnjenje zašto su muškarci skloniji takvom ponašanju.

Nadalje, socijalne norme podupiru stavove prema počinjavanju prekršaja kada je u pitanju pol. Tako je, npr. prihvatljivije da muškarci češće voze nakon popijenog pića nego žene. Istraživanja su pokazala da je vjerojatnije da će muškarci biti uključeni u nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom,vožnjom u alkoholisanom stanju ili većim rizikovanjem nego žene, odnosno vjerojatnije je da će uzrok saobraćajnih nesreća koje čine muškarci biti u nepoštovanju saobraćajnih pravila, dok će kod žena uzrok biti loša procjena prilikom vožnje.

Muškarci skloniji prekršajima, a žene greškama

Stil vožnje se često ispituje upitnikom o ponašanju vozača u saobraćaju (Driver Behaviour Questionnaire – DBQ) koji razlikuje prekršaje od grešaka. Koristeći DBQ, istraživanja su pokazala kako su muškarci skloniji prekršajima, posebno oni koji češće voze, a žene su sklonije greškama.

Takođe je bitno razlikovati vještine vozača povezane sa sigurnošću (koje omogućuju ranije uočavanje i izbjegavanje nesreće) i perceptualno – motorne vještine (povezane s pokretom koje omogućuju interakciju s okolinom). Vještine u vožnji su važne jer ravnoteža između njih odražava stav vozača prema bezbjednostii. Istraživanja su pokazala kako muškarci precjenjuju svoje perceptualno-motorne vještine, dok su kod žena zastupljene vještine bazirane na bezbjednosti.

Istraživanje koje je proveo Institute of Advanced Motorists (IAM) pokazuje kako većina vozača vjeruje da se dobro ponaša za volanom, te da su sigurni za druge učesnike u saobraćaju. Ovo istraživanje takođe pokazuje da muškarci imaju više samopouzdanja prilikom vožnje na duge relacije. Iz IAM-a vjeruju da je razlog tome zbog toga što muškarci češće putuju na duže relacije te imaju više iskustva i mogućnosti za razvijanje vozačkih vještina nego žene.

Žene voze sigurnije

Neil Greig, direktor IAM-a objasnio je kako su “žene još uvijek više nervozne u određenim situacijama,npr. na autocestama i u lošim vremenskim uslovima, potrebno ih je ohrabrivati da što češće sjednu za volan i tako steknu iskustvo“.

U provedenom istraživanju, pokazano je kako u domaćinstvimaa s dva ili više automobila, muškarci vode više brigu o održavanju automobila.

Jasno je kako muškarci i žene imaju različitu percepciju o tome što znači biti dobar vozač. Dok muškarci prema istraživanjima više uživaju u svojim limenim ljubimcima i pritom češće rizikuju, žene su ipak sklonije brinuti o bezbjednosti.

Izvor: netmobil.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top