Home / Slobodno vrijeme / Multikulturalnost i stomatološko liječenje 1. dio

Multikulturalnost i stomatološko liječenje 1. dio

Multikulturalnost i stomatolotko lijeƒenje 1 dio petak

Svrha ovog članka je ukazati na neke specifičnosti u pristupu stomatološkom liječenju pripadnika pojedinih religijskih i/ili kulturnih zajednica. Podizanje svijesti o značaju specifičnog pristupa pacijentima je bitno kako za članove stomatološkog tima koji pružaju stomatološku zdravstvenu zaštitu, tako i za same pacijente koji iz kulturalnih ili vjerskih razloga zahtijevaju poseban pristup u stomatološkom liječenju.

Uz uvažavanje vjerskih, kulturalnih i etičkih stavova pojedinca prilikom stomatološkog liječenja stomatolog je dužan  posvetiti potrebnu pažnju i djelovati u dogovoru i saradnji s pacijentom.

Pacijent je dužan stomatologa na vrijeme upozoriti na svoje stavove, te još u fazi planiranja liječenja razjasniti sve nejasnoće i nedoumice, kako bi se liječenje moglo uspješno sprovesti i završiti.

Jevreji i stomatološko liječenje   

Hrana koju dopušta Tora (najsvetija od svih svetih knjiga i spisa) je pripremljena u skladu s zakonom naziva se košer. Najčešće košer životinje koje se koriste u prehrani su krave, koze, ovce pilići, purani, patke i guske. Košer ribe moraju imati i peraje i ljuske. Školjke se ne smatraju košer hranom.

Jevreji najčešće prihvaćaju zapadne metode liječenja, ali naravno uz poštovanje njihovih kulturalno-religijskih odredbi o čemu se treba dobro informisatii prije početka liječenja jer nerijetko postoje određene lokalno-karakteristične modifikacije, pogotovo u pogledu transplantacije organa.

Shabbat je dan kod Jevreja koji se posvećuje porodici molitvi, odmoru i relaksaciji. Liječenje na Shabbat nije dopušteno osim u hitnim slučajevima. Održavanje oralne higijene i pranje zuba se izbjegava na Shabbat i u dane posta. Kod ortodoksnih Jevreja, ponekad i nošenje mobilnih ortodontskih aparata  na Shabbat može predstavljati problem, jer je na Shabbat zabranjen svaki rad, uključujući i svako djelovanje koje ima za cilj nešto promijeniti. Na praznik Pesaha kojim se obilježava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva, takođe  je potrebno izbjegavati svako stomatološko liječenje. U nekim ortodoksnim jevrejskim zajednicama, na taj praznik čak nije dopušteno čišćenje zubnih proteza od naslaga hrane i plaka.

U jevrejskom kalendaru postoji mnoštvo jednodnevnih praznika koji podrazumijevaju post. U te dane nije dopušteno ništa uzimati na usta, uključujući lijekove poput analgetika i antibiotika, nego uvijek treba tražiti zamjensko rješenje.

Multikulturalnost i stomatolotko lijeƒenje 1 dio petak 1

Jehovini svjedoci i stomatološko liječenje  

Jehovini svjedoci smatraju grijehom konzumaciju namirnica koje sadrže krv poput britanskog smeđeg pudinga ili drugih mesnih prerađevina (npr. kobasice krvavice). Meso mora biti oprano, sva krv odstranjena i dobro skuhano. Neki od Jehovinih svjedoka su vegetarijanci. Ne puše, a alkohol konzumiraju samo u minimalnim količinama

Jehovini svjedoci se protive svim oblicima transfuzije krvi i krvnih preparata. Međutim dozvoljavaju autotransfuziju, hemodijalizu, vakcinaciju i ostale postupke gdje se koristi vlastita krv. U slučaju potreba za transplantacijom organa iz njih je prethodno potrebno odstraniti svu krv druge osobe. Kod planiranja hirurških zahvata kod kojih postoji mogućnost opsežnog krvarenja i potencijalna potreba za transfuzijom krvi prije zahvata je potrebno s pacijentom dogovoriti što napraviti u tom slučaju.
Mnogi Jehovini svjedoci posjeduju kartice na kojima izričito piše da se protive transfuziji krvi i da lijekara oslobađaju odgovornosti u slučaju neželjenog ishoda izazvanog njihovim odbijanjem transfuzije krvi.

Stomatološko liječenje je među Jehovinim svjedocima dobro prihvaćeno i osim ograničenja vezanih uz transfuziju krvi ne postoje druga ograničenja. Neki od njih koji su vegani ili vegetarijanci mogu zahtijevati upotrebu lijekova i preparata koji nisu životinjskog porijekla. O tome posebno treba voditi računa prilikom izbora preparata za nadomještanje čeljusne kosti.

Hindusi i stomatološko liječenje  

Hindusi smatraju da ne smiju jesti ništa što uključuje nasilje i prisilu prema nekom živom biću. Smatraju da hrana ima veliki uticaj na zdravlje. Zbog takvog stava mnogi su vegetarijanci i mnogi od njih ne jedu: govedinu, jaja, mliječne proizvode. Ne konzumiraju kavu, alkohol, ali ni luk ni češnjak. Nisu pušači.

U liječenju hindusi kombinuju tradicionalne (Ayurveda) i savremene (zapadne) metode liječenja.Nerijetko su spremni stoički podnositi bol. Nema ograničenja koja bi se ticala stomatološkog liječenja, osim činjenice da treba izbjegavati preparate životinjskog porijekla poput gelatina u orabazi i mucina u umjetnoj slini. Takođe treba izbjegavati preparate koji sadrže alkohol poput vodica za usta. Svijest o važnosti oralne higijene je dosta visoka. Čišćenje jezika u sklopu održavanja oralne higijene je relativno nov koncept u našem društvu, međutim istovremeno veoma star kod hindusa i u Kini. Čišćenjem jezika se smanjuje zadah iz usta.

Hrišćani i stomatološko liječenje       

Hrišćani kao najbrojnija vjerska zajednica u Evropi nemaju vjeroispoviješću uslovljena ograničenja koja se tiču prehrane (osim u slučaju posta),briga  o zdravlju, te načinu provođenja stomatološkog liječenja.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top