Home / Slobodno vrijeme / Multikulturalnost i stomatološko liječenje – 2.dio

Multikulturalnost i stomatološko liječenje – 2.dio

Multikulturalnost i stomatolotko lijeƒenje 2. dio petak 1

Svrha ovog članka je ukazati na neke specifičnosti u pristupu stomatološkom liječenju pripadnika pojedinih religijskih i/ili kulturnih zajednica. Podizanje svijesti o značaju specifičnog pristupa pacijentima je bitno kako za članove stomatološkog tima koji pružaju stomatološku zdravstvenu zaštitu, tako i za same pacijente koji iz kulturalnih ili vjerskih razloga zahtijevaju poseban pristup u stomatološkom liječenju.

Uz uvažavanje vjerskih, kulturalnih i etičkih stavova pojedinca prilikom stomatološkog liječenja stomatolog je dužan  posvetiti potrebnu pažnju i djelovati u dogovoru i saradnji s pacijentom.

Pacijent je dužan stomatologa na vrijeme upozoriti na svoje stavove, te još u fazi planiranja liječenja razjasniti sve nejasnoće i nedoumice, kako bi se liječenje moglo uspješno sprovesti i završiti.

Adventisti i stomatološko liječenje      

Adventisti smatraju da tijelo treba održavati zdravim. Njihov način prehrane i stil života je takav da stvara preduslovete za dugovječnost. Često su vegetarijanci ili vegani i ne konzumiraju alkohol, kafu i čajeve. Pušenje i upotreba narkotika je zabranjena. Većina ih se protivi upotrebi životinja za pripremanje lijekova za liječenje ljudi, te odbijaju koristiti ljekovite preparate životinjskog porijekla (npr. sredstva za zaustavljanje krvarenja, umjetne membrane i dr.), kao i one koji sadržavaju alkohol (npr. tečnosti za ispiranje usta). Osim toga, nema drugih ograničenja u pogledu načina provođenja stomatološkog liječenja. Liječenje uz pomoć hipnoze je zabranjeno.

Budisti i stomatološko liječenje    

Budisti doživljavaju bolesti i zdravstvene poremećaje kao sastavni dio života. Prihvaćaju ih kao dar sudbine i stoički podnose bez negativnih razmišljanja i žaljenja. Iako preferiraju tradicionalne načine liječenja, prihvaćaju i savremene metode. Transfuzija krvi im je prihvatljiva, međutim presađivanje organa najčešće nije dobrodošlo. Primjena lijekova može biti problematična, jer im budisti nisu skloni zbog stava da bol treba podnijeti.

Multikulturalnost i stomatolotko lijeƒenje 2. dio petak

S obzirom na stav da je bolest dar sudbine i da je treba stoički podnositi postoji određena nedoumica u prihvatanju stomatološkog liječenja, te ublažavanju boli izazvanom patološkim promjenama u usnoj šupljini. Za primjenu lokalne anestezije treba tražiti pismeni pristanak pacijenta. Stomatološke preparate koji sadrže alkohol (npr. tečnosti za ispiranje usta) i proizvode životinjskog porijekla (npr. materijali za nadomještanje kosti, konac za šivanje, hemostatska sredstva) treba izbjegavati.

Islam i stomatološko liječenje        

Pripadnici islamske vjeroispovjesti imaju izraženu svijest o važnosti zdravlja i u slučaju potrebe skloni su traženju medicinske pomoći i bez nekih posebnih ograničenja. Eventualno problematično može biti liječenje i uzimanje lijekova (npr. antibiotika) na usta tokom mjeseca Ramazana, kada se tokom dana posti, a liječenje provodi tek nakon zalaska sunca. Stoga se preporučuje uzimanje lijekova produženog djelovanja (npr. azitromicina i doksiciklina koje treba uzimati samo jednom dnevno) ili npr. promjena načina primjene lijeka, pa se umjesto oralnim putem lijek daje intramuskularno, intravenski ili transdermalno.
Osim činjenice da stomatološki materijali i preparati moraju odgovarati halal standardima nema drugih ograničenja u stomatološkom liječenju. Potencijalni problem može predstavljati stomatološko liječenje u vrijeme ramazanskog posta, kada treba voditi računa da se ne smije ništa uzimati na usta (hrana, voda, lijekovi) sve do zalaska sunca. Osim toga, pacijenti mogu pasti u hipoglikemiju zbog gladi. Zbog toga je ukoliko je moguće zahvat potrebno odgoditi za večernje sate ili nakon Ramazana.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top