Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Šta za vaše zdravlje znače preventivni odlasci zubaru?

Šta za vaše zdravlje znače preventivni odlasci zubaru?

Zdravlje nam je svima vrlo važno. Često ga povezujemo sa odsustvom boli ili dobrim osjećajem organizma. Uzrečice poput “čistoća je pola zdravlja” ili “zdravlje započinje u ustima”, na žalost, ne shvaćamo dovoljno ozbiljno i ne povezujemo odmah sa zubima.

Zubi su jedinstvene građe i funkcije. Učestvuju u probavi žvakanjem i sjeckanjem hrane, refleksi na hladno i toplo štite ostatak probavnog sistema od prevruće ili prehladne hrane.

Osjećaj boli upozorava organizam da nešto nije u redu i da bi trebalo spriječiti nastanak daljnje bolesti. Međutim, puno je lakše kada do bolesti ni ne dođe.

Sprječavanjem nastanka oboljenja zuba sprječavamo i moguće komplikacije i širenje na druge organe i organske sisteme. Pa kako ih spriječiti?

Redovne kontrole kod stomatologa važne su radi prevencije bolesti zuba i pozitivno utiču na vaše opšte zdravlje, isto kao što neadekvatna oralna higijena može uzrokovati brojne druge probleme kao što su;  bolesti na srcu, zglobovima, koži i kosi, u obliku dermatoloških oboljenja.

1 do 2 kontrolna pregleda godišnje i prevencijom bolesti zuba, utičete pozitivno na cijeli organizam.

Četkica i pasta za zube dva puta dnevno mogu napraviti jako puno za zdravlje. Sve bakterije koje se množe tokom dana u usnoj šupljini su potencijalno opasne u širenju bolesti. Smanjenjem njihovog broja smanjujemo mogućnost za stvaranje karijesa, upala, bolova, lošeg zadaha i gubitka samopouzdanja zbog “pokvarenih” zuba.

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, zato je veoma važno posvetiti posebnu pažnju održavanju oralnog zdravlja.

Možda vas zubi ne bole, ali ako niste zadovoljni njihovim izgledom uticaće na vaše raspoloženje i ponašanje u društvu. Prva stvar koju ljudi primijete na vama je osmijeh, zato ako imate problema s četkanjem i čini vam se da ne uspijevate dovoljno dobro četkati zube, raspitajte se kod svog stomatologa kako i na koji način najbolje četkati i nasmiješite se sa samopouzdanjem.

Dakle, ključ je u preventivnoj stomatologiji – “bolje spriječiti nego liječiti. Održavanje higijene i redovne posjete stomatologu pomoći će vam spriječiti daljnje širenje bolesti na druge organe, spriječiće nepotrebne bolove, neprospavane noći, olakšati probavu, žvakanje, komunikaciju, i vaš život učiniti dužim i bezbrižnim.

IZVOR: artdental.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top