Home / Slobodno vrijeme / Tijesan ormar – vrijeme za garderober

Tijesan ormar – vrijeme za garderober

Tijesan ormar nedelja

Svaki dan se nađe jedna nova stvar koju možete odložiti u ormar, pa ne znate gdje biste s tolikom garderobom. Ako bismo se bazirali smo na odlaganje odjeće, ormar bi bio dobro rješenje. Ali, pored odjeće u domu ima i onih “dodatnih stvarčica” za pospremiti i odložiti.

Zbog tih dodatka, prostor u ormaru postaje nedovoljan, a stvari koje treba negdje smjestiti i dalje čekaju na red za slaganje.

Pri kupovini ormara morate obratiti pažnju na dimenzije, oblik i stil koji želite uklopiti u enterijer.

Kada odlučite da ormar zamijenite garderoberom dobićete mnoštvo prednosti.

Prije ovakvog rješenja morate odbaciti nekoliko predrasuda. Ne treba misliti da ormar zauzima manje prostora u sobi od garderobera. Za hrpu garderobe neophodni su glomazni ormari. Pored toga što su veliki, dodatni prostor u sobi zauzimaju i vrata kada se otvaraju i zatvaraju.

Ormari su dizajnirani s jednom ili dvije police i dužom šipkom za kačenje odjeće. Ako uložite više truda možda uspijete napraviti prostor za dodatne stvari kao što su kravate, marame i kaiševi.

Garderober je najčešće jedna zasebna soba sa više polica, pregrada i vješalica. Prostor je dovoljno veliki za ugradnju odgovarajuće rasvjete i ogledala tako da ćete se moći pogledati iz svih uglova. Dodatne pregrade su uvijek korisne, jer na njih možete staviti korpu s vešom ili čarapama. Dugački kaputi i hlače neće se više gužvati s ostalom garderobom, jer ima dovoljno prostora za kačenje.

Kada imate garderober u stanu ili kući nije vam potreban poseban ormarić za obuću. Prostor unutar garderobera je predviđen da se lako mogu ugraditi pregrade na kojima bi stajala obuća.

Posteljina i peškiri, takođe, mogu da stanu u garderober bez “guranja i gužvanja”. Prednost sobe za garderobu je mogućnost lakog organizovanja prostora. Na policama ima dovoljno mjesta da možete staviti kutije s razvrstanim stvarima.

Činjenica je da svakog dana imamo sve više stvari za složiti, a garderoberi su najidealnije mjesto za to. Posebna soba je najčešće predviđena da bude garderober, ali ako je nemate u kući improvizacija je moguća. Probajte s postavljanjem šipke preko jednog dijela spavaće sobe na koju ćete staviti paravan. Ukoliko se odlučite za ovakvo rješenje, bilo bi dobro paravan uklopiti s posteljinom ili zavjesama. Uz malo mašte i kreativnosti iza paravana možete da složite stvari po vašoj želji.

Najveći garderober

Jedan od najvećih garderobera na svijetu nalazi se na posjedu Klaudije Šifer. Odjeća i obuća koju je Klaudija smjestila u garderober zauzela je “malo” veći prostor od jedne sobe. U hangar, koji je u stvari garaža za helikopter, Klaudija je složila odjeću svjetskih dizajnera.

Walk in garderoba

Ovakvu vrstu garderobera možete smjestiti u spavaću sobu od petnaest kvadrata. Nasuprot njega je zid sa čije spoljašnje strane se naslanja krevet, dok su sa svake strane kreveta klizna vrata kao ulaz u prostor s odjećom.

Sonja Jovanić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top